DomovNoviceGledališče Koper predstavilo prihajajočo sezono 2024/25

Gledališče Koper predstavilo prihajajočo sezono 2024/25

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprsko gledališče v 24. sezono vstopa s pestrim programom za vse generacije. Abonentom bodo v prihajajoči sezoni ponudili kar nekaj premiernih predstav, med njimi tudi izbirne. Koprski hram kulture vabi gledališke navdušence, da se jim pridružijo na umetniškem popotovanju, ki bo odsevalo družbeno aktualnost, emocionalno globino in umetniško inovativnost.

Sezona se bo začela oktobra s predstavo Tri verzije življenja avtorice Yasmine Reza. Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper je na novinarski predstavitvi sezone  ob predstavitvi prve predstave izrazila navdušenje nad avtorico in prepričanje, da so njihovi igralci pripravljeni na to zahtevno igro. “V tej igri se identična situacija ponovi trikrat, vendar se dialog med dvema zakonskima paroma vsakič razreši drugače. Ključno je, da je enkrat eden izmed likov najbolj pozitiven do samega sebe. Tekst zahteva izjemno sposobne igralce, saj vsebuje številne podtekste, ki jih morajo razumeti,” je dejala.

Novembra sledi že predstavljena mladinska predstava Naša familija, ki so jo sicer že odigrali v sklopu avgustovskega festivala Svetilnik. V pripravi je tudi krstna uprizoritev predstave Dnevi zavrženosti Elene Ferrante. Besedilo je dramatizirala Urška Taufer, režirala pa ga bo Tijana Zinajić, ki je z Gledališčem Koper že sodelovala pri mladinski igri Ulica svobode.

Sodelovanje z Obalnim komornim orkestrom

Za zaključek sezone v koprskem kulturnem hramu načrtujejo glasbeni dogodek v sodelovanju z Obalnim komornim orkestrom. »Naš igralec Rok Matek pripravlja koncert ki bo glasbeno popotovanje po gledaliških poteh z različnimi songi iz gledaliških predstav. Na koncertu bodo sodelovali tudi Anja Drnovšek, Blaž Popovski, Tinkara Kovač in drugi,« je razkrila Peganova.

Imetniki večernih abonmajev – vpise podaljšujejo do 20. septembra – pa si lahko poleg štirih predpisanih predstav med petimi izbirnimi (Moglierov Tartuffe, Paradiž Mattea Spiazzija, Dnevnik Ane Frank, Kar želiš, to dobiš Norma Fosterja in Zakaj sva se ločila Katarine Morano) izberejo še tri. Več informacij o paketih abonmajev najdete na povezavi.

Dvojezična otroška predstava v sodelovanju z ZRS Koper

V drugo sezono vstopa tudi gledališče za otroke Svetilnik, ki ponuja nabor predstav za vrtčevske in osnovnošolske otroke. Kot navaja vodja Gledališča za otroke Svetilnik Vanja Korenč, je njihovo gledališče v pretekli sezoni obiskalo približno 20.000 otrok. Letos se lahko najmlajši veselijo Ostržka in Kekca (obe predstavi nastajata v produkciji Gledališča Koper) ter predstave Favole al telefono/Pravljice po telefonu, s katero želijo ohraniti in poudariti pomen dvojezičnosti v našem prostoru. Za ta namen je Gledališče okrepilo sodelovanje z Znanstveno raziskovalnim središčem (ZRS) Koper.

Pestrost programa Gledališče Koper pa bodo dopolnile še predstave Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo, Pasja procesija, Emil in detektivi, Heidi, Zajec Zvitorepec, Z Igorjem po svetu – Egipt, Motovilčica, Sneguljčica, Mali medo in Modro pišče.

Vse, ki si želijo izboljšati svoje gledališke veščine ali preizkusiti svoje sposobnosti na odru, Gledališče Koper vabi k vpisu tudi v gledališko šolo in treninge improvizacije ter javnega nastopanja, namenjene različnim starostnim skupinam.

Več informacij o programu Gledališča Koper in nakupu abonmajev najdete na povezavi.

Foto: MOK, Jaka Varmuž