DomovNoviceGrahnit, Geisha in Sladki Muškat 2008 so zmagovalci strokovnih natečajev Sladke Istre 2017

Grahnit, Geisha in Sladki Muškat 2008 so zmagovalci strokovnih natečajev Sladke Istre 2017

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli konec tedna so izbrali zmagovalce strokovnih natečajev za Najizvirnejšo sladico Istre 2017,  Naj torto Sladke Istre 2017 in Muškat Sladke Istre 2017.

Letošnje sladice in torte, ki so prispele na strokovne natečaje Sladke Istre 2017, so za razliko od minulih let, ko se je natečaje izvajalo septembra, bogatili okusi breskev, bezga, melise in celo graha, s čimer so sodelujoči na natečajih izpolnili želje in pričakovanja organizatorjev po uporabi drugačnih sezonskih sestavin.

Strokovna komisija in komisija, ki so jo sestavljali predstavniki novinarjev, sta minuli četrtek ocenjevali torte in sladice, ki so sodelovale na strokovnem natečaju za Naj torto Sladke Istre 2017 in Najizvirnejšo sladico Istre 2017.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali etnolog in pisec številnih knjig o gastronomiji in kulturni dediščini Slovenije prof. dr. Janez Bogataj, Chef iz gostilne Mahorčič Ksenija Krajšek Mahorčič, slaščičarska mojstrica, nekdanja članica slovenske kuharske reprezentance in avtorica več knjig Alenka Kodele in slaščičarska mojstrica ter lastnica slaščičarne Villa Soši v Umagu in dobitnica številnih mednarodnih slaščičarskih nagrad Dragica Lukin, je med prijavljenimi sladicami naziv »Najizvirnejša sladica Istre 2017« podelila sladici Grahnit, ki so jo pripravili v Gostilni Tomi. Slednja je bila izbrana tudi za Najizvirnejšo sladico Istre 2017 po izboru novinarjev. Srebrno odličje je prejel Admiral d.o.o. za sladico Amaretto Rosso, bronasto odličje pa Čokoladnica Tramontana za Pralino z bezgom in malvazijo

Med tortami je strokovna komisija naziv »Naj torta Sladke Istre 2017« podelila torti Geisha, ki so jo pripravili v Fetiche Patisserie, tudi srebrno odličje je šlo v roke Fetiche Patisserie, in sicer za torto z imenom Limona, medtem ko je bronasto odličje prejela koprska Čokoladnica Da Ponte za torto Sočna breskev. Naj torta Sladke Istre 2017 po izboru novinarjev (komisijo so sestavljali Sašo Dravinec iz Primorskih novic, družabni novinar Alojz Petrovčič iz Adria Media, Maruša Jurc iz portala Okusno.je, Jaka Ivančič iz Radia Capris in Barbara Repovš iz italijanske kulinarične revije in istoimenskega portala Quantobasta) pa je postala torta Limona iz Fetiche Patisserie.

V petek pa je strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznani sommelierji in vinski poznavalci Tamara Rusjan, Darko Cerkvenik, Majda Brdnik, Liliana Savioli in Barbara Repovš, naziv »Muškat Sladke Istre 2017« podelila Sladkemu muškatu 2008, ki so ga pridelali na Kmetiji Mahnič, zlati odličji sta prejela Sladki muškat, 2016 iz vinske kleti Vinakoper in Rumeni muškat, 2016 iz kleti Vinales, poleg tega pa so podelili še 6 srebrnih in eno bronasto odličje ter eno zahvalo za sodelovanje.

Zmagovalne torte, sladice in sladka vina bo občinstvo seveda lahko poskusilo na prireditvi Sladka Istra, ki bo v Kopru 23. in 24. septembra.