DomovNoviceImenovana delovna skupina za razvoj kmetijstva in podeželja na območju MOK

Imenovana delovna skupina za razvoj kmetijstva in podeželja na območju MOK

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski župan Aleš Bržan je pred tedni izdal sklep, s katerim Mestna občina Koper še odločneje stopa po poti razvoja kmetijstva in podeželja. Imenovana je osemčlanska delovna skupina za razvoj kmetijstva in podeželja na območju koprske občine, ki bo med drugim skrbela za pripravo predlogov za razvoj, dvig kakovosti, promocije in povezovanja kmetijskih gospodarstev.

V obdobju med letoma 2020 in 2022 bo na delu osemčlanska skupina za razvoj kmetijstva in podeželja na območju Mestne občine Koper. Delovna skupina, katere predlagateljica je bila koprska podžupanja Olga Franca, predsedoval pa ji bo Andrej Medved, bo skrbela za izvajanje številnih nalog, ena od ključnih bo priprava predloga strateško programskega dokumenta za razvoj kmetijstva in podeželja Mestne občine Koper za obdobje 2020-2022. Spremljala bo razvoj kmetijstva in identificirala potrebe različnih sektorjev, kot so oljkarstvo, vinogradništvo, zelenjadarstvo, živinoreja in druge. Skladno s tem bo pripravljala predloge za spodbujanje razvoja kmetijstva, ukrepe za splošen dvig kakovosti pridelave in promocijo kmetijstva.

Hkrati bo osemčlanska delovna skupina pripravljala predloge ukrepov za spodbujanje naložb na kmetijah, in sicer bo moči usmerila v posodabljanje opreme, nasadov in objektov. Ob tem bo s predlogom ukrepov nadaljnjega razvoja deležno tudi podeželje. Člani skupine bodo s podajanjem nasvetov vpeti v oblikovanje zemljiške kmetijske politike. Pripravili bodo tudi predloge za dodelavo javnega razpisa za dodeljevanje državnih pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja v Mestni občini Koper.

Delovno skupino, ki je s prvimi aktivnostmi že začela, sicer sestavljajo predsednik Andrej Medved (področje razvoja kmetijstva in podeželja), koprska podžupanja Olga Franca (skrb za podeželje), Elizabet Bordon in Andrej Krmac (področje vinogradništva in vinarstva), Luka Parovel in Patricija Pirnat (področje zelenjadarstva), Peter Pelicon (področje oljkarstva in sadjarstva) in Matjaž Radin (področje ribištva in ribogojstva).

Foto: osebni arhiv