DomovNoviceIščejo se podjetniške rešitve s področja pristaniške logistike in z njo povezanih dejavnosti

Iščejo se podjetniške rešitve s področja pristaniške logistike in z njo povezanih dejavnosti

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Luka Koper in Mestna občina Koper sta aprila letos podpisali Sporazum o sodelovanju pri izvajanju podjetniškega podpornega programa v letu 2024, s katerim sta se zavezali k trajnostnemu sodelovanju tudi pri iskanju rešitev na tehnoloških in gospodarskih področjih v občini. Plod sodelovanja je prvi natečaj North Adriatic Port Logistics Challenge, ki bo v obliki nagradnega hekatona potekal med 25. in 29. novembrom 2024 v koprski enoti Inkubatorja Sežana. Namenjen je zainteresiranim posameznikom in mladim zagonskim podjetjem, ki bodo iskali rešitve in snovali inovacije za reševanje specifičnih izzivov v logistični in prometni industriji.

Oba partnerja, Luka Koper, d. d. in Mestna občina Koper, prepoznavata pomen in koristi medsebojnega sodelovanja pri razvijanju podjetništva v lokalnem okolju, sploh v smeri bolj učinkovitega in naprednega logističnega ekosistema. S skupnimi aktivnostmi želita spodbujati vključevanje mladih in drugih zainteresiranih v podjetništvo in inovativnost. Neizkoriščen potencial posameznikov in mladostna zagnanost ter energija bosta lahko zaživela na natečaju North Adriatic Port Logistics Challenge, ki zagotovo predstavlja tudi morebitni nabor potencialnih rešitev za razvoj samega pristanišča, s pristaniščem povezanih dejavnosti in najbližjega okolja.

V natečaju, ki bo potekal med 25. in 29. novembrom 2024, so partnerja in organizator, Inkubator Sežana, opredelili ključne izzive, na katere bodo sodelujoči iskali rešitve v ekipah. Sodelovati bo mogoče tudi na daljavo. Predvidene rešitve naj bi s svojo implementacijo vplivale na boljšo kakovost življenja lokalnega prebivalstva in doseganje sinergij, ki jih prinaša sobivanje s pristaniščem, ponudile pogled v prihodnost z inovativnimi tehnološkimi rešitvami in razkrivale gospodarski potencial, ki ga ponuja pristanišče ob sodelovanju s pristaniško skupnostjo za bolj učinkovit in napreden logistični ekosistem.

»Več glav več ve, še zlasti, ko so mlade in neobremenjene s predsodki, tradicionalnimi pristopi in zastarelimi idejami,« je o izvajanju podjetniškega podpornega programa povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. »Reševanje vprašanja trajnosti zahteva nove, drugačne perspektive, predvsem pa drznost, ki smo jo lokalne skupnosti dolžne spodbujati. Veseli me, da se bomo s ključnimi izzivi prihodnosti spoprijeli skupaj z našim partnerjem v podjetniškem podpornem programu, Luko Koper, d. d., saj blaginjo, visoko kakovost življenja in zdravo okolje lahko ustvarjamo le v sodelovanju z gospodarstvom

»Inovacije in sveže ideje od nekdaj poganjajo človeštvo na poti razvoja in ta pot se nikoli ne konča. Enako je v gospodarstvu, sploh v naši dejavnosti, ki ima zagotovo velik potencial za razvoj še bolj sodobnih storitev po meri in učinkovitejših tehnoloških rešitev, predvsem v povezavi z okoljem, ki nas obkroža. Prepričani smo, da bodo nove, sveže ideje mladih in neobremenjenih raziskovalcev spodbudile številne razprave o predlaganih temah. Veseli me, da na tej poti nismo sami in smo v Mestni občini Koper našli enako mislečega partnerja. Enotni smo si, da lahko le skupaj naredimo velike korake pri zagotavljanju kakovosti bivalnega prostora in gospodarskega okolja, ki si ga delimo,« je natečaj z besedami pospremila Nevenka Kržan, predsednica uprave Luke Koper, d. d.

Natečaj North Adriatic Port Logistics Challenge bo potekal v koprski enoti Inkubatorja Sežana, ki bo vsem sodelujočim ponujal mentorstvo v obliki izkušenj in usmeritev na poti inoviranja ter ob razvoju rešitev za podane izzive. Zaključne poslovne ideje vsake ekipe bo ocenjevala petčlanska strokovna komisija. Pri tem bo upoštevala inovativnost, edinstvenost, trajnost in avtentičnost podjetniških rešitev, jasen izbor ciljnih skupin, opredelitev tržnih kanalov, finančno vrednotenje in zagotavljanje trajnosti poslovanja, okoljski vidik ter povezovanje z drugimi ponudniki, na oceno pa bo vplivala tudi učinkovitost predstavitve pred komisijo.

Dorijan Maršič, direktor Inkubatorja Sežana, d. o. o.: »Sodelovanje pri organizaciji tega natečaja predstavlja za Inkubator Sežana izjemno priložnost, da mlade inovatorje, podjetnike in druge zainteresirane povežemo z dejanskimi potrebami logistične industrije. S hekatonom želimo omogočiti razvoj inovacij, ki ne le izboljšajo učinkovitost pristaniške dejavnosti, ampak tudi pozitivno vplivajo na širšo skupnost. Inkubator Sežana bo udeležencem zagotovil podporo z mentorstvom in svetovanjem, kar bo omogočilo nadaljnji razvoj idej v trajnostne poslovne modele, ki bodo prispevali k tehnološkim in gospodarskim napredkom v regiji.«

Prve tri najbolj inovativne podjetniške ideje bodo nagrajene. Poleg finančne nagrade za prvo (3.000 evrov), drugo (1.500 evrov) in tretje mesto (500 evrov) bodo tri najboljše ekipe deležne brezplačnega dodatnega svetovanja v okviru podjetniškega izobraževanja Inkubatorja Sežana, d. o. o. za namene nadaljnjega razvoja in komercializacije podjetniške ideje, brezplačne udeležbe na izbranih podjetniških dogodkih organizatorja in drugih storitev.

Več o natečaju, ki je za prijave odprt do 19. novembra 2024, na povezavi.

Foto: Jaka Ivančič, MOK, Aleš Rosa