DomovNoviceJe res za vse kriva občina?

Je res za vse kriva občina?

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tiskan beton vzdolž Pristaniške ulice in na drugih območjih v Kopru je ob dežju nevarno spolzek, so pred dnevi zapisali v lokalnem časniku Primorske novice. Na koprski občini navedbe v celoti zanikajo, saj so površine dodatno impregnirali s protidrsnim premazom prav z namenom zagotavljanja večje varnosti tamkajnšnjih sprehajalcev, bodo pa stanje še naprej spremljali in po potrebi sprejeli dodatne ukrepe.

»Material ustreza vsem evropskim standardom in je izdelan prav za ta namen uporabe,« odgovarjajo na koprski občini, ki je material naročila pri vodilnem evropskem proizvajalcu opreme za izvedbo dekorativnih betonov. Prav ta proizvajalec je dobavil tudi material, ki je bil v osnovi uporabljen pri izvedbi novih tiskanih betonov na območju Kopra, še navajajo na občini in dodajajo, da je bil vzorec materiala predhodno preizkušen, »potrdil ga je tudi nadzorni organ in ugotovil, da material in izvedba ustrezata pogoju zagotavljanja varne uporabe obdelane površine«

Iz tega razloga tako ne morejo držati niti navedbe, da gre razloge za domnevno drsenje iskati v razpisanih pogojih, ki določajo, da mora nanos zagotavljati učinek mokrega videza oziroma polsijajne izvedbe. Kot pojasnjujejo na občini, polsijajni efekt vsebuje le dodatek k osnovnemu premazu in ne spreminja lastnosti materiala, ki mora zagotavljati varno uporabo obdelane površine. Še več, kot izhaja iz razpisne dokumentacije, je bila ravno eksplicitna zahteva občine, da mora premaz za impregnacijo med drugim nuditi zaščito pred vremenskimi vplivi!

Prav tako ne morejo držati navedbe enega od sogovornikov, podjetnika, ki se ukvarja s polaganjem tlakov iz tiskanega betona, da je »napaka v tem, da niso jasno opredelili, da mora izvajalec uporabiti proti zdrsni premaz. Tak, ki vsebuje kremenčev prah.« Kot že v članku pojasnjuje Viktor Kravanja iz družbe Regnova 412 iz Tolmina, se ta premaz s kremenčevim prahom uporablja zgolj za impregnacijo klančin, medtem ko na ravnih površinah te potrebe ni.

 

“Polsijajni efekt vsebuje le dodatek k osnovnemu premazu in ne spreminja lastnosti materiala, ki mora zagotavljati varno uporabo obdelane površine. Še več, kot izhaja iz razpisne dokumentacije, je bila ravno eksplicitna zahteva občine, da mora premaz za impregnacijo med drugim nuditi zaščito pred vremenskimi vplivi!”

Da impregnacija tiskanega betona, za katero je občina odštela 80 tisoč evrov, zagotavlja varno uporabo in sprehajanje, je prepričan tudi izvajalec del, ki za opravljeno delo zagotavlja tri leta garancije. »Ob tem je treba razumeti še, da na samo površino vpliva več dejavnikov – za drsenje je lahko kriva tudi zmrzal, kar pa nikakor ne pomeni, da impregnacija ni bila primerna,« še pojasnjujejo na občini in dodajajo, da do danes niso prejeli niti enega odškodninskega zahtevka iz tega naslova, kljub temu, da je površine vsa ta leta uporabljalo ogromno število ljudi. Tako zaključujejo, da bi lahko glede na vse zgoraj navedeno vzrok za padec pešca iskali drugje, tudi v neprimerni drseči obutvi.

Bodo pa, ne glede na to, stanje na občini budno spremljali in po potrebi opravili tudi dodatne teste.