DomovNoviceJubilejni festival IZIS o tistem, kar je očem skrito

Jubilejni festival IZIS o tistem, kar je očem skrito

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes bodo ob 20. uri v koprskem kulturnem stičišču Libertas in utrdbi Bastion ob prisotnosti državnega sekretarja Ministrstva za kulturo, mag. Marka Rusjana in župana Mestne občine Koper Aleša Bržana slavnostno otvorili že 10. edicijo festivala IZIS. Festival sodobne in intermedijske umetnosti v organizaciji Kulturno izobraževalnega društva PiNA prikazuje inovativne, mednarodno priznane avdiovizualne in novomedijske umetnosti. Letošnja rdeča nit festivala, ki bo potekal med 23. septembrom in 16. oktobrom, so cevi.

Deseta edicija Festivala IZIS je prelomna tudi, ker je prva podprta s strani štiriletnega projektnega razpisa Ministrstva za kulturo, kar IZIS postavlja od bok ostalim uveljavljenim festivalom v Sloveniji in Evropi.

»Jubilejna, deseta edicija IZIS-a si za osnovni element jemlje cev, tisto nekaj podolgovatega in votlega, ki navadno na skritem skrbi za vsakršne dovode in odvode, ki bodisi v drobovjih naših bivališč in mest bodisi v naših telesih, skrbi za to, da naša življenja kar se da gladko tečejo,« je v uvodnik kataloga letošnje edicije zapisal Karlo Hmeljak, jadralec, pesnik in uradni mislec Festivala IZIS.

»Letošnja edicija festivala torej obravnava dejstvo, da naše udobje temelji na ceveh, ki dovajajo in odvajajo vse, kar je za nas potrebno, vendar mora ostati nevidno,« je rdečo nit opisal Borut Jerman, producent festivala in predsednik PiNE. 

Mednarodno obarvan program festivala

V sklopu letošnjega programa bo v skladišču Libertas predstavljenih devet intermedijskih instalacij. Nekatere bodo javnosti predstavljene prvič. Kot je povedal Borut Jerman, program sestavlja »mešanica avtorjev in avtoric mlajše generacije in uveljavljenih imen ter domačih in tujih imen.« V začetku z novo produkcijo Maje Smrekar, dobitnice nagrade Prešernovega sklada in Zlate Nike festivala Ars Electronica, ki skupaj z Jonasom Jørgensenom premierno v Sloveniji predstavlja !brute_force: Mehka odpornost.

Mlajšo generacijo zastopajo Nika Erjavec, Sara Bezovšek in Lara Žagar, ki so na področju intermedijskih umetnosti vse prej kot neznanke. S kolektivom BridA, ki že več kot 25 let orje ledino na področju intermedijskih umetnosti, utrjujemo povezavo z goriško, ki bo v prihodnjih letih nedvomno osrednja slovenska in evropska kulturna regija.

V Nemčiji delujoči Italijan Marco Barotti prinaša novo produkcijo APES, iz Berlina prihaja tudi Theresa Schubert z umetniškim raziskovanjem bioreaktorjev.

Priznani španski umetnik Marc Vilanova bo predstavil skupino samostojno delujočih saksofonov, zbranih v instalaciji ARESTA, laboratorij Svetlobne Gverile pa Podatkovne krajine.

Največja novost festivala je, da k programu dodajamo imersivno zvočni performativni program, ki se bo odvijal v Bastionu. Svoja dela, ki presegajo klasični stereo zvočni pristop, bodo predstavili Gašper Torkar, Tilen Lebar, Simon Whetham, Octex, Oscar Recarte & Rosa Marìa Valle, Andrej Kobal in Marina Mårtensson.

Stalnica programa tudi letos ostajajo delavnice v labotoriju na presečišču znanosti in umetnosti – HEKA, ki letos obravnavajo teme imersivnega prostorskega zvočnega ustvarjanja, biomaterialov in zvočnega onesnaževanja.

Festival tudi letos kurira intermedijski umetnik Marko Vivoda.

Več informacij o letošnji ediciji festivala IZIS, programu in delavnicah je na voljo na povezavi.

Foto: MOK