DomovNaši krajiKolesarjenje namenil osveščanju o celiakiji

Kolesarjenje namenil osveščanju o celiakiji

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Novomeški rekreativni kolesar Matjaž Golob si je zastavil prav poseben cilj, da v 14 dneh s kolesom obišče vseh 212 slovenskih občin. Svoje kolesarjenje je namenil osveščanju o celiakiji in izzivih bolnikov s celiakijo pri vsakdanjem življenju brez glutena.

 

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroča težave predvsem v tankem črevesju, edino zdravilo je stroga vse življenjska brezglutenska dieta. Razumevanje okolice do te res stroge diete je zelo skromno, meni Matjaž Golob, zato s svojim kolesarjenjem v sodelovanju z Društvom Celiac – Življenje brez glutena ozavešča širšo javnost o celiakiji in izzivih bolnikov s celiakijo v vsakdanjem brezglutenskem življenju. »Če lahko z vrtenjem pedalov naredim dobro delo, sem vedno za. Če bo moje kolesarjenje v povezavi z društvom Celiac pomagalo, da bo širša javnost poučena o celiakiji in težavah, s katerimi se dnevno soočajo ljudje z diagnosticirano to boleznijo, potem je to to, kar je namen tega skupnega projekta,« je razkril Matjaž.

Med potjo se je rekreativni kolesar ustavil tudi v središču Kopra pred občinsko stavbo, kjer ga je sprejel in pozdravil župan MOK Aleš Bržan, ki je pozdravil to zdravo kolesarjenje s prav posebno noto oziroma namenom ozaveščanja širše javnosti o celiakiji.