DomovNaši krajiKonec tedna vrhunec akutnih okužb dihal

Konec tedna vrhunec akutnih okužb dihal

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Število akutnih okužb dihal začne vsako leto naraščati nekje od septembra naprej. Na državni ravni število prijav gripi podobnih bolezni spremlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Z jesenjo ponavadi pride tudi do prvih obolenj. Število obolelih se v naslednjih tednih oziroma mesecih praviloma zvišuje in doseže svoj vrhunec nekje v januarju oziroma februarju, ko je praviloma zboli največ ljudi.

Cepljenje je priporočljivo za starostno skupino nad 65 let in za kronične bolnike.Foto: livescience

Po vrhuncu obolenj postopen upad

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, virus pa se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje za gripo vsako sezono zboli od 5 do 10 odstotkov prebivalstva. Ko obolevnost doseže svoj vrhunec, intenziteta postopno upada in dokončno izzveni v nekaj tednih.

Za gripo je značilna povišana telesna temperatura in bolečine v sklepih. Foto: medguidance.com

Gripa bo dosegla vrhunec

O sezonskih virusnih obolenjih in trenutnem lokalnem stanju je za radio Capris spregovoril epidemiolog koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Boris Kopilovič. Povedal je, da je virusno obolenje gripe v lokalnem okolju v polnem razmahu in bo kmalu doseglo vrhunec. Iz tedna v teden je namreč več prijav gripi podobnih bolezni in akutnih okužb dihal. V preteklem tednu je bilo prijavljenih primerov celo več kot v kateremkoli tednu v minulem letu. Lani je bil vrhunec obolenj dosežen v mesecu februarju, letos pa se zna zgoditi, da se bo to zgodilo že v januarju.

Če  virusu niste uspeli ubežati, se lahko najhitreje pozdravite z nekajdnevnim počitkom, pitjem večjih količin tekočine, predvsem čaja ter vitaminskih in drugih toplih napitkov. *