DomovNoviceKoper bo obiskalo kar 70 potniških ladij

Koper bo obiskalo kar 70 potniških ladij

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Novo sezono prihodov potniških ladij v Kopru bo letos odprla potniška ladja Bolette, ki se bo ob potniški terminal privezala v torek, 22. februarja, kot zadnja pa bo v novembru k nam priplula potniška ladja MSC Simfonia. Na podlagi trenutnih napovedi prihodov za leto 2022 v Kopru pričakujemo 70 prihodov potniških ladij, s katerimi bi lahko ob odpravi vseh trenutno veljavnih omejitev k nam pripotovalo 90 tisoč potnikov. 

Kot prva v letošnji sezoni bo k nam priplula potniška ladja Bolette, ladjarja Fred Olsen Cruise Line. V zgodnjih jutranjih urah bo prišla iz Splita, svojo pot pa v popoldanskih urah nadaljevala proti Zadru.

Največji obisk potniških ladij bomo obeležili v maju, juniju, juliju, avgustu in oktobru, ko se bo ob potniški terminal privezalo tudi do enajst ladij v enem mesecu. Zagotovo bodo letošnjo potniško sezono popestrili tudi prihodi luksuznih jaht, ki se v zadnjih letih vse pogosteje privežejo v koprsko pristanišče. »Napovedi ladjarjev sicer še vedno niso stoodstotne, a v Luki Koper smo na sprejem potniških ladij pripravljeni. Kljub številnim odpovedim prihodov lansko leto verjamemo, da bo letošnja sezona boljša. Turizem je seveda ena najbolj občutljivih gospodarskih panog, po drugi strani pa so ljudje po teh dveh drugačnih letih še kako željni potovanj,« nam je razkril Mitja Dujc, vodja področja komerciale Luke Koper.

Optimistična glede letošnje sezone potniških ladij je tudi mestna managerka in pomočnica vodje v Uradu za gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Jana Tolja: »Prihod prve potniške ladje v letošnjem letu nas navdaja z optimizmom in upanjem, da bodo prihodi ladij kmalu spet postali stalnica. Prihodov 70 ladij in skoraj 90.000 potnikov smo na koprski občini izjemno veseli in upamo, da bodo tako kot pred leti popestrili utrip in živahnost Kopra, kot tudi slovenske Istre in Slovenije

V preteklih letih so turistične agencije v sodelovanju z ladjarji potnike vodile na oglede različnih destinacij širom Slovenije, najbolj navdušeni pa so bili nad lepotami istrskih mest Kopra, Izole in Pirana z okolico. »Razmere v zvezi s koronavirusom se sicer počasi izboljšujejo, vendar letos še ne pričakujemo take sezone kot smo jih bili vajeni. Kot vse kaže bodo potniške ladje zasedene le nekje med 50 in 70 odstotkov svojih kapacitet, saj zanje veljajo posebni preventivni protokoli. Verjetno bomo potrebovali še najmanj dve oziroma tri leta, da se bodo razmere v industriji križarjenj normalizirale in da bomo dosegali rezultate preteklih let,« pove direktor turistične agencije Istranka Tours Ivan Tratnik.

Tudi letos so za goste pripravili več kot dvajset različnih programov izletov. Od avtentičnih izletov po zaledju Slovenske Istre, ki so vezani na istrsko tradicijo, običaje in kulinariko, klasičnih izletov po Sloveniji, do kolesarskih tur in izletov po naročilu. Gostje imajo poleg tega možnost, da se odločijo za skupinski ali zasebni izlet v krogu svoje družine oz. prijateljev. Kot dodaja, izpolnjujejo vse potovalne standarde in izvajajo zahtevane varnostne covid ukrepe, za kar so od Slovenske turistične organizacije prejeli tudi znaka Green&Safe in Safe travels.

Foto: MOK, ZMKT