DomovNoviceKoper pozdravil milijontega pomorskega turista

Koper pozdravil milijontega pomorskega turista

Naši krajiNoviceSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Mesto Koper je danes s ponosom pozdravilo milijontega gosta oz. gostjo, ki je dopoldne pripotovala s potniško ladjo Enchantment of the Seas, ladjarja Royal Caribbean International. Milijonta gostja Alice Moore, ki prihaja iz ameriške zvezne države Teksas je na potovanju skupaj s sestrami.

»Ko smo načrtovale potovanje, smo si želele manjše potniške ladje in obiska bolj butične destinacije, kar Koper nedvomno je. Že samo sprehod skozi stari del mesta do Pretorske palače je bil nepozabno doživetje, verjamem, da bomo navdušene tudi nad izletom v prestolnico. Počaščena sem, da sem ravno jaz milijonta gostja,« je na sprejemu svoje vtise delila Alice Moore in dodala, da se bo v Koper zagotovo vrnila.

Poveljnik ladje Daniel Budzelewski, predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, milijonta gostja Alice Moore, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, član uprave – delavski direktor Luke Koper Vojko Rotar in vodja hotelske storitve na ladji Julie Hickling.

Da je pomorski potniški turizem pomemben za destinacijo Koper, je danes poudaril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je prepričan, da je današnji mejnik plod več desetletnega dela na področju potniškega turizma: »Zadovoljen sem, da smo tudi v zadnjih letih spodbujali razvoj potniškega turizma in ga oplemenitili s še eno pomembno prelomnico, ko smo sočasno gostili kar štiri potniške ladje ladjarja Azamara. Prepričan sem, da je ta posebna izkušnja le še potrdila našo zavezanost razvoju turizma in gostoljubnosti, kar bomo letos kronali z novim rekordom, ko se bo v koprskem pristanišču vezalo skupaj 80 ladij, za naše mesto pa bo izvedelo novih 120 tisoč potnikov.«

Prihod milijontega gosta predstavlja pomemben mejnik na področju potniškega ladijskega turizma, ki ga Luka Koper z Mestno občino Koper in drugimi ključnimi deležniki uspešno razvija od leta 2005. To je ob današnjem sprejemu milijontega potnika na koprskem potniškem terminalu izpostavila tudi predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan: »Gre za izjemen dosežek, pod katerega se podpisujemo prav vsi, ki smo danes tukaj. Potniški terminal je najmlajši med vsemi 12-imi terminali našega pristanišča, a je zaradi povezovalne vloge v prostoru, nedvomno poseben. Tu sta svojo stično točko našla gospodarstvo in lokalna skupnost, ki sta v vseh teh letih stkala močne vezi in uresničila številne skupne projekte.«

»Danes odpiramo novo poglavje v razvoju potniškega ladijskega turizma in vesela sem, da smo ta poseben mejnik dosegli ravno v slovenski Istri. S tem Slovenija še utrjuje svoj položaj na področju industrije križarjenj,« je ob tej priložnosti poudarila vodja Sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi na Slovenski turistični organizaciji mag. Karmen Novarlič.

Pomembne prelomnice v številkah

V 18 letih se je na koprski potniški terminal do danes privezalo 928 potniških ladij. Pomembno prelomnico so zabeležili oktobra lani, ko so v Koper priplule štiri potniške ladje hkrati, kar pet ladij naenkrat pa bo slovensko morje gostilo 5. oktobra letos. Letošnja sezona pomorskega potniškega turizma bo s prihodom 80 ladij in približno 120 tisoč potniki rekordna. Sicer so v Kopru največ prihodov potniških ladij doslej zabeležili leta 2011, ko je priplulo 78 ladij in skoraj 109 tisoč potnikov, medtem ko so v letu 2019 z dobrimi 115 tisoč potniki dosegli mejnik največjega kadarkoli prepeljanega števila potnikov na skupno 72 potniških ladjah. Tudi ta mejnik bo letos presežen, prav tako bodo v letošnjem letu v mestu gostili največjo potniško ladjo doslej. To bo ladja Norwegian Epic, ki bo s 330 metri za pičlih 19 metrov prekosila največjo potniško ladjo Voyager of the Seas, ki je mesto obiskala leta 2011. Slednja je tedaj na krovu pripeljala dobrih 3.300 potnikov in približno 1.500 članov posadke, ladja Norwegian Epic, ki jo v Kopru pričakujejo konec oktobra, pa bo na krovu pripeljala kar 4.100 potnikov in dobrih 1.700 članov posadke.

Po današnjem obisku ladje Enchantment of the seas, ladjarja Royal Caribbean International, ki je sicer v koprsko pristanišče prvič priplula maja letos, bodo Koper potniške ladje v septembru obiskale še trikrat, v oktobru na koprskem potniškem terminalu pričakujejo 19 ladij, v novembru pa tri. Zadnja ladja te sezone je napovedana za 13. november.

Spodbudna novica za slovenski turizem je, da se pomorski potniški turizem razvija tudi v Piranu, kjer letos skupno pričakujejo 16 ladij, od leta 2013 pa so jih sprejeli že 146.

Po 18 letih razvoja pomorskega potniškega turizma v Kopru so pozitivni učinki na lokalno družbeno okolje nedvomni. Ladje za križarjenje v mestu generirajo dodatno potrošnjo pri lokalnih ponudnikih, zagotavljajo večjo obiskanost mesta pred in po poletni sezoni ter prispevajo k večji prepoznavnosti Kopra in Slovenije.

Potrjena prenova potniškega terminala

Ima pa potniški ladijski turizem še veliko potenciala za razvoj, nedvomno bosta k temu prispevala celovita prenova potniškega terminala in gradnja sodobnega objekta, ki bi lahko svoja vrata dokončno odprl v letu 2025.

Foto: Jakob Bužan