DomovNaši krajiKoprčan Toni Vodišek olimpijski podprvak

Koprčan Toni Vodišek olimpijski podprvak

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Vrhunski slovenski kajtar, nekdanji svetovni in evropski prvak v jadralni disciplini formula kite, Koprčan Toni Vodišek, je na svojih prvih olimpijskih igrah danes v Marseillu osvojil srebrno olimpijsko medaljo. Olimpijski prvak je postal Avstrijec Valentin Bontus, bron pa je osvojil Singapurec Maximilian Maeder.

S srebrno medaljo je Vodišek na morju pred Marseillom danes dosegel največji uspeh svoje kariere. Vodiškova medalja je četrta slovenska medalja na OI v jadranju. Pred njim je trikrat na zmagovalnem odru olimpijskih iger stal le Vasilij Žbogar.

Ljubezen do kajtanja je Toni nasledil od očeta Rajka, enega od pionirjev tega športa pri nas, ki je s kajtom tudi tekmoval. »Odkar se spomnim, sem imel nad seboj padalo,« je pred časom za medije povedal od nekdaj zelo aktivni Koprčan, ki se je v najstniških letih preizkusil v smučanju in deskanju na vodi in snegu, v nogometu, gimnastiki ter vaterpolu, kjer je bil član reprezentance do 16 let.

»Vsega je konec. Vse je plod trdega dela vse življenje, še posebej zadnjih štirih let. Ne bom rekel, da se ni izplačalo in da nismo nič dobili od tega … Še vedno sem drugi na olimpijskih igrah, to ni preprosto. Veliko truda, odrekanja in zdaj veselja, da smo pokazali, da se tudi mi, majhna Slovenija, lahko merimo z velikimi in močnimi državami, kot smo jih imeli danes tukaj,« je takoj po prihodu z morja razkril nasmejani Vodišek in dodal: »Naša Andreja Leški je prinesla zlato Sloveniji, Kopru. Zdaj sem Kopru prinesel srebro še jaz. Ponosen sem na to, da lahko zastopam Slovenijo. Podpora, ki sem jo dobil doma, je bila neverjetna.”

Sprejem za koprske olimpijce bo v torek, 13. avgusta, ob 19. uri v Taverni.

Foto: Aleš Fevžer, Slovenia Olympic Team