DomovNoviceKoprčan Vanja Dujc z najboljšim oljčnim oljem

Koprčan Vanja Dujc z najboljšim oljčnim oljem

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob svetovnem dnevu oljke je v Pokrajinskem muzeju Koper potekala prireditev Mlado oljčno olje. Vrhunec celodnevnega dogajanja je bila svečana razglasitev najbolje ocenjenih olj. Šampionski naslov je osvojil Vanja Dujc iz Kopra. Njegovo oljčno olje je poleg panela kvalificiranih ocenjevalcev najbolj prepričalo tudi gostinsko-novinarsko ocenjevalno ekipo.

V petek, 25. novembra, je v Pokrajinskem muzeju Koper potekala prireditev Mlado oljčno olje. Čez dan so organizatorji pripravili delavnico, okroglo mizo, vodeno pokušino olj, razstavo zgodovine oljkarstva, predstavitev mladih oljčnih olj, zvečer pa je sledila svečana podelitev priznanj najboljšim oljkarjem.

Zgodovinski prvi naziv šampiona v ocenjevanju Mlado oljčno olje je prejelo oljčno olje Vanje Dujca iz itrane, sorte, ki sicer izvira iz Lacija, odlično pa uspeva tudi v slovenski Istri. V prvem ocenjevanju je komisija sicer pokusila kar 74 vzorcev oljčnega olja, izmed katerih je izbrala deset najboljših.

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper je svetovni dan oljke obeležil že sedmič, tokrat ob podpori Mestne občine Koper, Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zveze društev oljkarjev Slovenije, Biotehniške šole Šolskega centra Nova Gorica, koncerna Kolektor in ostalih partnerjev. Prireditve sta se tako med drugimi pomembnimi gosti udeležila tudi koprski župan Aleš Bržan in ministrica Irena Šinko.

Foto: Aleš Rosa