DomovNoviceKoprska knjižnica in knjigarna Libris širita promocijo bralne kulture

Koprska knjižnica in knjigarna Libris širita promocijo bralne kulture

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 15. septembra, se ob 11. uri v Areni Bonifika obeta bogata literarno-glasbena prireditev Eksplozija besed za čarobni knjižni svet, na katero so povabljeni učenci druge triade vseh osnovnih šol v Mestni občini Koper. Enkratni dogodek, ki ga ob podpori Mestne občine Koper organizirata Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Knjigarna Libris, je v prvi vrsti namenjen krepitvi veselja do branja in širši promociji bralne kulture.

Z literarno-glasbenim dogodkom vabijo učence k sodelovanju v bralnih projektih, ki se tradicionalno začnejo z novim šolskim letom, zlasti k Bralni znački, ki se po vsej Sloveniji uradno začne 17. septembra, in k prepoznavnemu bralnemu tekmovanju Berimo z Rovko Črkolovko, ki bo letos znova zaživel pod okriljem koprske knjižnice.

Bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko se letos vrača v istrske osnovne šole in zamejstvo v novi, prenovljeni podobi. Vodila ga bo Urška Bonin iz Oddelka za mlade bralce, ki je projekt zasnovala z jasnimi cilji, da bi mladi branje vzljubili in do njega gojili pozitiven odnos.

»Branje ima namreč pomembne dolgoročne učinke, odpira nam poti v različne svetove, domišljijske, intelektualne, podatkovne, duhovne, izkustvene in še bi lahko naštevali, zato je še kako pomembno tako za osebnostno rast kot tudi za oblikovanje zdrave in uspešne družbe,« je povedala direktorica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Luana Malec in ob tem poudarila, kako zelo pomembno je, da se pri tej nalogi povezujejo različne kulturne in vzgojno-izobraževalne ustanove.

Z domačo knjižnico do sproščenih družinskih trenutkov

Organizatorji prireditve želijo tudi spomniti, kako zelo pomembne so naše domače knjižnice, ki jih običajno gradimo z izbranimi nakupi v knjigarnah. Ob domačih knjižnicah, ki predstavljajo otrokov prvi stik z literaturo in temelj prihodnjih branj, so nedvomno pomembne tudi šolske in splošne knjižnice, ki lahko s svojimi bogatimi in raznolikimi skladi dosežejo prav vsakega otroka. Tu nastopi izposoja knjig, s katero se pretaka neskončna paleta zgodb in znanja, ki pripomore k razvoju bralne pismenosti, širšemu vpogledu v svet, bogatenju besednega zaklada, trajni vedoželjnosti in neskončni domišljiji.

»V Knjigarni Libris nenehno poudarjamo pomen ustvarjanja domačih knjižnic, ki pomenijo prvi stik s pisano besedo. S številnimi prireditvami, ki jih že desetletja pripravljamo v knjigarni, na zabaven in sproščen način opozarjamo na knjige. Prisluhnili smo pobudi knjižničark, ki si želijo, da otroke navdušujemo že na začetku šolskega leta in tako h knjigam pritegnemo tudi tiste, ki ne berejo radi. Pri tem nam bodo pomagali nastopajoči, z nami bodo znani otroški pisatelj Primož Suhodolčan in animacijsko-glasbena skupina Baby Boom,« je povedala direktorica knjigarne Ingrid Celestina, ki je ob tem poudarila, da poleg spodbujanja bralne pismenosti, nam domače knjižnice predstavljajo tudi umik od vsakodnevnih skrbi in nas lahko popeljejo v čudežni svet domišljije, ki ga ne morejo nadomestiti sodobna digitalna orodja.

Foto: MOK, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper