DomovNoviceKoprska pomlad brez množičnih prireditev, del dogajanja se seli na splet

Koprska pomlad brez množičnih prireditev, del dogajanja se seli na splet

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaradi varnostnih ukrepov in omejevanja širitve novega koronavirusa Mestna občina Koper v naslednjih mesecih odpoveduje slovesnosti in prireditve, pri katerih nastopa kot organizator ali soorganizator. Med njimi priljubljeno majsko prireditev Koper na dlani, svečano sejo občinskega sveta in poletne Rumeno-modre noči.

V Mestni občini Koper so se v luči varovanja zdravja ljudi in preprečevanja širjenja koronavirusa odločili, da odpovejo slovesnosti in prireditve v naslednjih mesecih, pri katerih nastopajo kot organizator ali soorganizator. Trenutno namreč še ni znano, kdaj bo znova možna organizacija prireditev in kdaj se bomo spet lahko družili na večjih dogodkih po državi.

V prihodnjih mesecih tako ne bo tradicionalne prireditve Koper na dlani – predstavitve krajevnih skupnosti in turističnih društev v Mestni občini Koper, ki običajno poteka ob občinskem prazniku in je bila letos načrtovana za 16. maj. Priljubljeno druženje vzdolž Pristaniške ulice bodo vsaj deloma skušali nadomestiti s predstavitvijo društev na spletu. Tako bodo vsa turistična društva in krajevne skupnosti v občini imele možnost, da se predstavijo na Facebook strani Visit Koper in na virtualen način širši javnosti predstavijo svoje delovanje ter svoje posebnosti.

V maju bo odpadla tudi svečana seja občinskega sveta Mestne občine Koper s podelitvijo priznanj, prav tako ne bo slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve mesta Koper, ki je bila predvidena za 30. april, in praznovanja 1. maja na Socerbu. V maju bodo sicer odpadle tudi tradicionalne prireditve Koper praznuje z otroki na trgu (predvidena 15. maja), Dan zdravja (predviden 29. in 30. maja) in odprtje prenovljene hiše Alojza Kocjančiča, ki je bilo predvideno 30. maja.

Občina se je odločila, da letos ne bo izvedla slovesnosti in podelitve priznanj najuspešnejšim osnovnošolcem, ki je bila predvidena junija, bo pa najuspešnejše osnovnošolce kljub temu nagradila in jim priznanja poslala po pošti. Zaradi izrednih razmer so odpovedane tudi julijske Rumeno-modre noči in Večer opernih arij – Tespisov voz, ki je bil ravno tako napovedan za julij.

Priljubljene prireditve odpovedujejo tudi drugi organizatorji, tako maja ne bo tradicionalnega Praznika refoška in slovenske Istre v Marezigah ter Pristaniškega dne, v juniju pa so odpovedani Caprisov koncert, Večerna glasbena čarovnija, svetovni pokal v gimnastiki in svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu.

Sicer se v Mestni občini Koper zavedajo, da je turizem zaradi epidemije v zelo negotovi situaciji, vendar verjamejo in upajo, da bodo s povezovanjem in usklajenim delovanjem prebrodili tudi to obdobje. Organizatorje prireditev zato vabijo k prijavi na drugi rok razpisa za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti, načrtovanih od junija do konca decembra, saj upajo, da bo v prihodnjih mesecih mogoče izvesti vsaj določene manjše prireditve. Rok za prijavo na razpis se izteče v sredo, 6. maja.