DomovNoviceKoprski športniki so zaznamovali številne olimpijske igre

Koprski športniki so zaznamovali številne olimpijske igre

Naši krajiNovicePogovoriŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so v večernih urah v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega predstavili knjigo o nastopih koprskih športnikov na olimpijskih igrah z naslovom Koprski olimpijci, avtorja Denisa Sabadina, ki jo je izdala Športna zveza Koper. Predstavitve knjige se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki se je v pozdravnem govoru zahvalil vsem koprskim športnikom, ki so skozi zgodovino olimpijskih iger ponesli ime in vrednote naše skupnosti v svet.

Avtor in urednik knjige je na odru gostil tri koprske olimpijce Špelo Ponomarenko Janić, Matjaža Markiča in Jerneja Župančič Regenta.

Športna zveza Koper je izdala knjigo o nastopih koprskih športnikov na olimpijskih igrah. »V knjigi so zbrani rezultati in olimpijski nastopi vseh koprskih športnikov, ki so sodelovali na tem največjem svetovnem športnem dogodku. V njej so predstavljene tudi njihove zgodbe, tekmovalne in življenjske poti, kakor tudi drobci iz tekmovanj pod petimi olimpijskimi krogi,« je na predstavitvi povedal avtor in urednik knjige, novinar Primorskih novic Denis Sabadin, ki je zbral tudi obširno slikovno gradivo, ki daje knjigi še dodatno vrednost.

Koprski olimpijci so do danes skozi zgodovinski pregled olimpijskih iger osvojili dve medalji oz. odličja, obe pod italijansko zastavo: četverec s krmarjem je bil drugi leta 1932 v Los Angelesu, dvojec s krmarjem pa prav tako drugi leta 1948 v Londonu. Najboljšo koprsko uvrstitev ima kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, ki se lahko pohvali s štirikratno udeležbo na OI in četrtem mestu na olimpijskih igrah v Riu v kajaku enosedu.

»Koprčanke in Koprčani so pod olimpijskimi krogi tekmovali za različne države, a vedno ponosni na svoj kraj, svojo identiteto, svoje korenine, vedno ponosni na svoj prispevek v prizadevanjih za miren in boljši svet brez diskriminacije,« je v svojem pozdravnem govoru izpostavil župan Aleš Bržan in dodal: »Zato poudarek namenjamo tudi vzgoji mladih športnih kadrov in rekreativnemu športu, ki zlasti v teh negotovih časih pomeni dobrodošlo sprostitev in dodatno skrb za zdravje in počutje posameznika. Posebno mesto pripada seveda našim olimpijkam in olimpijcem, ki so s trdim delom, vztrajnostjo in nemalo odrekanji, uspeli doseči za marsikoga nedosegljivo. In prav je, da se jim za te dosežke na poseben način zahvalimo, predvsem pa, da njihova imena trajno zapišemo v zgodovino koprskega in slovenskega športa.«

 Foto: MOK