DomovNoviceKoprski vinarji optimistično v trgatev

Koprski vinarji optimistično v trgatev

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Vinakopru so s trgatvijo zgodnjih sort začeli že pred dvema tednoma. Kot ocenjuje njihov glavni enolog Boštjan Zidar, v slovenski Istri za zdaj vse kaže na kakovostno in količinsko dobro trgatev, pri čemer si do zaključka trgatve želijo predvsem lepega vremena. Letošnja novost v ponudbi Vinakopra je tudi ponudba ustekleničenega mošta.

V največji istrski vinski kleti so s trgatvijo začeli 20. avgusta, kar je tri dni bolj zgodaj kot lani. Začeli so z zgodnjimi sortami, kot sta sivi pinot in chardonnay, nabrali so tudi nekaj rumenega muškata za potrebe mošta. Pobrali so tudi že tiste sorte, ki jih bodo uporabili za svoje peninske osnove. Trenutno pa poteka trgatev malvazije in rumenega muškata, v torek so začeli obirati sorto merlot, v sredo pa še sorto refošk, je za STA pojasnil Zidar.

Po njegovi oceni za zdaj kaže na tako kakovostno kot tudi količinsko lepo trgatev. Zdaj si želijo predvsem lepega vremena, da bodo tudi rdeče sorte dozorele do konca in bodo trgatev uspešno spravili pod streho.

Kot je dodal Zidar, so kislinska razmerja trenutno zelo lepa. “Postavljeni bomo pred take lepe, sočne, sadne, elegantne malvazije,” je napovedal enolog. Glede refoškov pa je pojasnil, da so ti trenutno zelo lepo obarvani: “Pričakujemo, da bodo zopet pokazali tisti svoj pravi karakter in “navduševali tako s svojo barvo, sadnostjo, svežino kot tudi tisto polnostjo, ki jo lahko pokaže refošk tukaj v Istri.”

Od 1. septembra lahko sicer zvesti potrošniki in vinoljubi v trgovinah Vinakopra in še na nekaterih drugih prodajnih mestih dobijo tudi mošt, ki so ga letos prvič tudi ustekleničili. Kupci mošt lahko dobijo v lični litrski steklenici, v kateri jih bo “navduševal s tisto svojo aromatiko, ki jo daje sorta muškat”, je še povedal Zidar.