DomovNoviceKoprski župan z delegacijo obiskal Celovec

Koprski župan z delegacijo obiskal Celovec

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan se je včeraj skupaj s podžupanom Janezom Starmanom in vodjo Urada za gospodarske javne službe, promet in okolje Rafom Klinarjem mudil na obisku v Celovcu. Koprska delegacija, ki si želi tesnejših odnosov z avstrijsko občino, si je na srečanju izmenjala izkušnje s področja varstva podnebja in okolja, beseda je tekla tudi o energetiki, organizaciji komunalnih podjetij in spopadanju z izzivi podnebne nevtralnosti.

Prilagajanje podnebnim spremembam in zavzemanje za podnebno nevtralno mesto je eno od prioritetnih področij občine Celovec. Meritve kažejo, da od leta 1980 temperature v mestu naraščajo, s čimer se povečuje tudi številno poletnih in vročih dni, predvsem pa so ogrožena območja z visoko gostoto pozidave. Med bolj izpostavljenimi je tamkajšnja srednja tehniška šola, saj je njena južna fasada obrnjena proti jugu, kar povzroča izrazito pregrevanje notranjih prostorov, posledice pa se kažejo v omejenosti psihične in fizične uspešnosti dijakov. Ravno zato je šola vključena v projekt Green School Academy, v sklopu katerega so na del fasade namestili fotovoltaični sistem, kar prispeva k zmanjšanju pregrevanja šolskih prostorov. Koprska delegacija si je v družbi podžupana Celovca Lojzeta Dolinarja in drugih predstavnikov občinske uprave ogledala šolo in Vrbsko jezero.

Župan Aleš Bržan in podžupan Janez Starman sta ob koncu srečanja izrazila veselje, da je Koper stopil v stik s Celovcem, saj bodo s tovrstnimi srečanji in izmenjavo dobrih praks le še bolj povezali alpski in mediteranski prostor.