DomovNoviceKraljica plezanja Janja Garnbret ponovno navdušila množico navijačev

Kraljica plezanja Janja Garnbret ponovno navdušila množico navijačev

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Dvakratna olimpijska prvakinja Janja Garnbret je včeraj odlično sezono končala z zmago na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju pred večtisočglavo množico navijačev v Kopru.

V Kopru je včeraj potekala peta tekma svetovnega pokala težavnostnega plezanja v tej sezoni. Finale plezalk je dobila izjemna Janja Garnbret, ki je prišla do višine 46+, trije oprimki so ji zmanjkali do vrha.

Na prizorišču sta jo v družbi več tisoč navijačev iz Slovenije in sveta ob predsednici države RS Nataši Pirc Musar in županu MOK Alešu Bržanu spremljala tudi olimpijska prvakinja v judu Andreja Leški in srebrni kajter Toni Vodišek.

Zmagoviti niz zmag

Vrhunska športna plezalka Janja Garnbret nadaljuje zmagoviti niz zmag. Petindvajsetletnica je ubranila lansko zmago na steni v Kopru ter karierni števec zmag v svetovnem pokalu pomaknila na številko 46. Zmagala je na vseh tekmah, na katerih je letos nastopila, vključno z najpomembnejšo olimpijsko zmago v Parizu. To je njena četrta zmaga na tekmah v težavnosti Sloveniji, druga koprska na prostem, dvakrat je pred tem zmagala v dvorani Zlato polje v Kranju v letih 2017 in 2021.

Finalne smeri Janja sicer ni preplezala povsem do vrha,odnehala je na oprimku 46+, kar pa je bilo še vedno daleč najboljše. Druga Jessica Pilz, bronasta olimpijka iz Pariza, je dosegla višino 40+. Američanka Annie Sanders je bila tretja z višino 39+.

»Kopra sem se zelo veselila, ker mi je vedno zelo lepo nastopati pred domačo publiko. Oziroma bom rekla tako – vsako leto mi je boljše, letos je bilo pa najboljše. Sem res uživala od kvalifikacij, polfinala in zdaj do finala, vse mi je padlo pod roko. Res sem se počutila, da gre vse kar samo od sebe, vse sem šla prav, nisem naredila nobenega odvečnega giba, pa res sem bila sproščena, tako da nimam, kaj drugega za reči kot ‘ful dobro‘,« je za medije po nastopu povedala Garnbretova.

Moški finale v Kopru kot na olimpijskih igrah v Parizu

V moški konkurenci nihče od osmerice finalistov ni prišel do vrha. Slavil je olimpijski prvak iz Pariza Toby Roberts iz Velike Britanije (40) pred drugim iz Pariza Sorato Anrakujem iz Japonske (35). Tretji je bil Francoz Sam Avezou (31+).

Po tekmi svetovnega pokala v težavnosti Koper med 8. in 12. septembrom gosti še univerzitetno svetovno prvenstvo v športnem plezanju v vseh treh disciplinah. Več informacij najdete na povezavi.

Foto: Jakob Bužan, Tomaž Primožič