DomovNoviceKulinarično, športno in glasbeno v september

Kulinarično, športno in glasbeno v september

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Septembra nas v slovenski Istri čaka kar nekaj kulinaričnih prireditev, nadaljevalo se bo tudi glasbeno in kulturno dogajanje, istrske kraje pa bosta športno povezala I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria in najslajša prireditev v državi 10. Sladka Istra.

September bo v slovenski Istri predvsem kulinarično obarvan. 8. in 9. septembra bodo Marezige prizorišče Fešte fig in vina rose`, 15. septembra pa na izolski Manziolijev trg prihaja že četrti Festival čilija in pekoče kuhinje Čiliada, ki bo v Izolo ponovno prinesel pester nabor ponudnikov pekočih omak, namazov, olj in številnih drugih kakovostnih izdelkov iz čilija, v pripravi pekočih dobrot pa se bodo znova pomerili amaterski kuharji. Letošnja novost festivala je čokolada, ki bo predstavljala pomemben del ponudbe. Vsi ljubitelji golaža pa so 15. septembra vabljeni na Škofije, kjer prirejajo tekmovanje v kuhanju najboljšega golaža – Golažjado. Istrska kulinarika bo ena osrednjih tematik tudi na prireditvi Vonj po Istri, ki bo prav tako 15. septembra v Krkavčah, Kubed pa bo 22. in 23. septembra prizorišče Festivala vin in belega tartufa.

Športno dogajanje pa bo vrhunec doseglo 23. septembra, ko bodo istrski kraji gostili I Feel Slovenija Ironman 70.3 Slovenian Istria.

Sicer bo september v Kopru predvsem zelo sladek. Zadnji vikend v septembru oziroma med petkom, 28. septembrom in nedeljo, 30. septembrom, bo namreč Koper gostil 10. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. V sklopu festivala boste po glavnih trgih in ulicah v mestu lahko okušali pristne istrske dobrote, slovenske in tuje sladice, čokolado, sladka vina in druge sladke pijače, vse skupaj pa bo tudi letos pospremilo bogato spremljevalno dogajanje s kuharskimi šovi, vodenimi degustacijami ter bogatim otroškim in kulturnim programom. (Več na www.sladka-istra.si)

End of summer party plaža Študent Ankaran (Foto: Aleš Rosa)

Glasba, film in koncerti

Vse ljubitelje komorne glasbe bo do 8. septembra v Piranu navduševal Tartini Festival, v Izolo 8. septembra prihaja sarajevska zasedba DIVANHANA, 9. septembra bo na različnih lokacijah v Piranu glasbeno-scenski dogodek Poesia Maritima Piranesa s pestrim kulturno-umetniškim programom in multimedijskim prenosom, med 31. avgustom in 21. septembrom se bo v parku pod piranskim mestnim obzidjem odvil Festival obzidja s koncerti za različne glasbene okuse, ljubitelji sedme umetnosti pa so med 10. in 15. septembrom vabljeni v Portorož na 21. Festival slovenskega filma.

V Ankaranu se bo 15. septembra nadaljevalo zanimivo glasbeno dogajanje na že tradicionalni ankaranski Bandimi #8 oziroma na celodnevnem družinskem dogodku, na katerem se bodo zvrstile različne ustvarjalne delavnice in hudomušne igre ter večerni glasbeni nastopi, v Kopru pa se bodo 6., 13., 20. in 27. septembra zvrstili štirje nepozabni koncerti v sklopu Glasbenih večerov v Pokrajinskem muzeju Koper.

Svetlobna gverila, instalacija Sophie_Guyot (Foto: DK)

Od Svetlobne gverile do Pomorskega krsta, praznika pomorstva

Med 7. in 29. septembrom bo Izola prizorišče Festivala Svetlobna gverila, v sklopu katerega bo serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov mestno središče spremenila v domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi. Ob boku starejših del, ki so bila ustvarjena za prejšnje edicije festivala v Ljubljani, si boste v Izoli lahko ogledali še vrsto novih produkcij, ki so jih ustvarili lokalni umetniki.

Piran bo med 7. in 9. septembrom z 72. Pomorskim krstom, praznikom pomorstva postal kraljevina boga morja Neptuna in gusarjev z gusarskimi igrami, delavnicami ribiških in pomorskih veščin, ogledi starih bark in vojaških ladij ter Neptunovim koncertom z mladimi glasbeniki.

Slavnostna podelitev nagrad in odprtje razstav 53. mednarodnega slikarskega Ex-tempora bo 8. septembra na Tartinijevem trgu. Razstava v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort Portorož bo na ogled do 28. oktobra 2018.

21. septembra bo koprska protokolarno-prireditvena dvorana Sv. Frančiška znova prizorišče modne revije, medtem ko bo 29. septembra ob Svetovnem dnevu turizma Dan odprtih vrat Letališča Portorož, ki ga bo tudi letos zaznamovalo bogato dogajanje, organizirani pa bodo tudi brezplačni vodeni izleti v piransko zaledje, vse skupaj bo nadgradil glasbeni program in podelitev Grba odličnosti v turizmu v občini Piran.

Pomorski krst, praznik pomorstva (Foto: Mitja Crne)

Vrhunec športnega dogajanja z Ironmanom

8. septembra bo v Športnem parku Bonifika turnir v pandolu, med Koprom in Žusterno pa se bo odvil tudi 34. Mini plavalni maraton, medtem ko bo med 4. in 9. septembrom v Piranskem zalivu evropsko prvenstvo v jadranju na deski v razredu D2 in regata Piranja 2018.

Športno dogajanje pa bo vrhunec doseglo 23. septembra, ko bodo istrski kraji gostili I Feel Slovenija Ironman 70.3 Slovenian Istria oziroma največji triatlonski dogodek v zgodovini Slovenije. Vse vikende do konca septembra pa lahko na kopališču Žusterna obiščete park vodnih športov in z morjem povezanih aktivnosti Active Koper.