DomovNoviceLetošnji festival IZIS 2200 UND3R o podnebni krizi

Letošnji festival IZIS 2200 UND3R o podnebni krizi

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V Skladišču Libertas se bo danes ob 20. uri odprla že deveta edicija festivala IZIS, ki ga organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA. Letošnja edicija festivala 2200 UND3R sledi osrednji temi, ki temelji na proučevanju podnebne krize v prihodnosti oziroma njenega vpliva na naša obmorska mesta. Letošnje instalacije festivala si bodo lahko obiskovalci ogledali vse do 15. oktobra.

Letošnji naslov festivala IZIS 2200 UND3R ni uganka, ki naj bi jo obiskovalec razvozlal, temveč  pomenljivo napoveduje, kaj lahko obiskovalec na festivalu pričakuje. Na podlagi znanstvenih podatkov lahko domnevamo, da bo morska gladina leta 2200 tri metre višja kot danes. Po teh napovedih bo skladišče Libertas pod vodo. Obiskovalec festivala se bo lahko sprehodil v futuristični napovedi podvodne prihodnosti skladišča.

»Letošnja edicija Festivala IZIS se ukvarja s kolektivnim soočanjem s podnebno krizo. Dejstvo je, da smo kot družba že prešli točko brez vrnitve in prosto drvimo proti izumrtju. Leta 2200 bo večji del Kopra pod vodo. IZIS si je letos zadal nalogo, da to znanstveno dejstvo vendarle začutimo,« je o festivalu povedal Borut Jerman iz PiNE.

V sklopu letošnjega programa festivala bo predstavljenih dvanajst intermedijskih instalcij (nekatere bodo javnosti predstavljene prvič), štiri delavnice (dve odprti za javnost, dve namenjeni srednjim šolam) in en performans. Obiskovalci se bodo med obiskom razstave senzorično prepustili zaznavanju povezave med novomedijsko vizualno umetnostjo, tankočutnostjo in okoljsko trajnostjo.

Festival skozi objektiv vrhunskih umetniških del raziskuje vpliv tehnologije na kulturo, družbo in naravo. Redno predstavlja dela v produkciji PiNE in nudi prostor intermedijskim umetniškim delom ostalih osrednjih slovenskih intermedijskih producentov. Festival deluje pod okriljem festivalske platforme projekta RUK – mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije, s podporo Ministrstva za kulturo in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Festival podpira tudi Mestna občina Koper.

Več o letošnjih instalacijah, programu in delavnicah si lahko preberete na povezavi.