DomovNaši krajiLetošnji medobčinski otroški parlament o duševnem zdravju otrok in mladih

Letošnji medobčinski otroški parlament o duševnem zdravju otrok in mladih

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V sejni dvorani Pretorske palače v Kopru je danes potekal 33. medobčinski otroški parlament. Mlade parlamentarke in parlamentarci osnovnih šol Mestne občine Koper, Občine Ankaran in Društva prijateljev mladine Koper so letos razpravljali na temo Duševnega zdravja otrok in mladih.

Udeležence 33. medobčinskega otroškega parlamenta je v sejni dvorani Pretorske palače pozdravil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Otroški parlament je sicer en od programov Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki ga vodi in koordinira že od leta 1990. Razprave potekajo na štirih ravneh, in sicer šolski, lokalni, regijski in nacionalni.

Na občinski ravni program vodijo društva prijateljev mladine v sodelovanju z osnovnimi šolami, v Kopru Društvo prijateljev mladine Koper. Gre za program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo in predstavlja eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o zanje pomembnih vprašanjih. Temo vsakega naslednjega parlamenta na demokratičen način izberejo mladi parlamentarci, ki so predstavniki učencev svoje regije. Ta oblika demokratičnega dialoga se ob začetku šolskega leta začne na posamezni šoli (šolski parlamenti) ter pred pomladjo nadaljuje na občinski in regionalni ravni ter se zaključi na državni ravni – na nacionalnem otroškem parlamentu, ki poteka v Državnem zboru Republike Slovenije.

Foto: MOK