DomovNoviceLetošnji svetovni dan knjige se seli v virtualni svet

Letošnji svetovni dan knjige se seli v virtualni svet

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Organizacija Unesco je današnji 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaradi koronavirusa bo njegovo praznovanje drugačno, saj je večina šol zaprtih, enako ustanove, povezane s knjigo. Ob tem so se župani mestnih občin na torkovem videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije zavzeli za čimprejšnje odprtje kulturnih ustanov, med drugim knjižnic.

Kot je organizacija Unesco zapisala ob letošnjem dnevu, bi v času, ko je večina šol po vsem svetu zaprta, ljudje pa naj preživljajo čas doma, morali bolj kot kdaj koli prej izkoristiti moč knjig za boj proti izolaciji, krepitev vezi med ljudmi, razširjanje obzorij ter spodbujanje uma in ustvarjalnosti. V teh okoliščinah so pozvali, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta. V tej obliki bo potekala tudi tradicionalna Noč knjige, ki bo letos zaživela na spletnih platformah. Društvo slovenskih pisateljev bo na Facebooku objavljalo najljubše knjige iz slovenske književnosti, Javna agencija za knjigo RS pa je pripravila spletni knjižni sejem, na katerem se bodo založbe predstavile z virtualno stojnico.

Med tem so župani mestnih občin na torkovem videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) predlagali ponovno odprtje knjižnic, muzejev in galerij, živalskega vrta in podobnih ustanov.

Koprska knjižnica s številnimi novimi načini izposoje

V času epidemije so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja ob upoštevanju vseh vladnih ukrepov uvedli številne nove načine izposoje knjižničnega gradiva in drugih storitev. Ob tem so zabeležili več kot desetkratno porast izposoje e-knjig in drugih e-virov ter v času zaprtosti pridobili več kot 1.000 novih članov.

Kot prva knjižnica v Sloveniji so občanom ponudili izposojo knjižničnega gradiva z brezplačno dostavo na dom, pomembno predvsem za krepitev učnih in študijskih procesov, pa tudi za starostnike, ki so manj vešči sodobne tehnologije in obenem socialno izolirani. Vsem uporabnikom, tudi tistim, ki bivajo izven Slovenije, so omogočili brezplačen spletni vpis, ki ponuja dostop do virtualne knjižnice, s tem pa kakovostnih podatkovnih zbirk, med katerimi so Biblos, Pressreader, EbscoHost in drugi. Uporabnikom nudijo tudi pomoč pri uporabi v obliki interaktivnih spletnih tečajev, ki jih prav tako gradijo na spletni strani.

Posebno skrb so namenili tudi otrokom, ki že nekaj let zapored dosegajo visoke rezultate na področju branja, k čemur jih spodbujajo s projektom Berimo z Rovko Črkolovko. Gre za izviren pristop k spodbujanju branja med petošolci in šestošolci v obliki vodenega bralnega tekmovanja, ki spodbuja medvrstniško kolegialnost in timsko delo. Prek televizijske oddaje Infodrom so k obisku koprskega portala Berimo z Rovko Črkolovko povabili vse slovenske otroke. Tako se zdaj z brezplačnim vpisom mladi širom Slovenije družijo pri branju knjig, ki si jih lahko brezplačno izposodijo na portalu Biblos, pogovarjajo se z vrstniki in izmenjujejo mnenja o knjigah, rešujejo interaktivne kvize in si ogledajo številne literarne zanimivosti.

Foto: arhiv ekoper

Mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza migrirajo v virtualni prostor

Koper, Trst in Umag, tri mesta v treh državah, že več kot mesec dni širijo zdravilnost svoje povezanosti s Forumom Tomizza z ustvarjalnimi nastopi svojih gostov na družabnih omrežjih in na svoji spletni strani www.forumtomizza.com.

V okviru slovenske in hrvaške Noči knjige 2020 bodo danes ob 20. uri na Youtube kanalu Foruma Tomizza premierno predvajali »dolgometražno« dokumentarno kompilacijo izvirnih prispevkov njihovih udeležencev, ki je nastala v produkciji Mestne knjižnice Umag in Kulturnega kluba/Club culturale iz Kopra.

Praznični pozdrav iz Librisa

Tudi družinska knjigarna Libris se je odločila, da bo letošnje praznovanje svetovnega dneva knjige preselila v virtualni svet. »V običajnih časih bi se morali družiti na Prešernovem trgu v Kopru. Z otroki bi se veselili na zanimivih ustvarjalnih delavnicah in otroških predstavah, za odrasle pa bi v goste povabili odmevne literarne ustvarjalce. Police bi se šibile pod težo raznovrstnih knjig za vsakogar in marsikatera bi dobila nov dom. Kako so pomembne domače knjižnice, se zavedamo šele zdaj, ko so vrata zidanih knjigarn in knjižnic zaprta,« so sporočili. Zato sta se Ingrid in Uroš Celestina iz družinske knjigarne Libris iz Kopra odločila, da najmlajše, zveste obiskovalce dnevov knjige na Prešernovem trgu v Kopru nagovorita s posebnim videom. Praznični pozdrav so pripravili na pobudo knjižničarke Kristine Maraž iz Osnovne šole Koper, svoj pomemben del pa je prispeval gusar Berto (Sten Vilar).

Ob tem sporočajo, da bodo vrata knjigarne znova odprli 4. maja, ob 9. uri.