DomovNoviceLuka Koper z razpisom za 307 neposrednih zaposlitev

Luka Koper z razpisom za 307 neposrednih zaposlitev

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na upravi Luke Koper so potrdili akcijski načrt glede strategije na področju IPS. Ob tem so potrdili zaposlitev 307 delavcev neposredno v Luko Koper, je povedal prvi mož Luke Dimitrij Zadel. Razpise zanje bodo objavili v danes. V prihodnjih tednih bo Luka objavila še natečaja za izbor agencij za posredovanje dela in pogodbenih izvajalcev.

Luka Koper tako uresničuje napovedi o reševanju problematike delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev, t.i. IPS podjetij. V Luki so že pred meseci predstavili strategijo, ki predvideva tristebrno zaposlovanje, zdaj pa so bolj jasne tudi številke in dinamika zaposlovanja.

Kot je pojasnil predsednik uprave Zadel, bodo skladno s potrjenim akcijskim načrtom neposredno zaposlili 307 delavcev. Danes bodo tako objavljeni razpisi za nova delovna mesta.

Razpisi bodo zajemali 12 različnih delovnih mest in bodo trajali osem dni, v Luki pa nanje pričakujejo velik odziv. Tudi zaradi tega bodo postopki, od razgovorov s kandidati dalje, vzeli precej časa.

Foto: arhiv ekoper.si

Gre za reševanje t.i. problematike IPS

Po Zadelovih besedah naj bi prve zaposlitve skladno z načrti realizirali s prvim januarjem.
Pri omenjenih zaposlitvah gre za reševanje t.i. problematike IPS. Poleg tega je Luka v letošnjem letu predvidela še skupno 203 nove zaposlitve.

V prihodnjih tednih bo Luka objavila tudi javna natečaja za izbor agencij za posredovanje kadrov ter zunanjih pogodbenih podjetij. Po izračunih bo prek agencij delalo 346 ljudi, na podlagi ocene iz potrebnih ur dela pa bodo prek zunanjih pogodbenih podjetij pritegnili še okoli 500 delavcev. Do izbora tako agencij kot posrednikov naj bi prišlo predvidoma do konca februarja.

Stroški dela se bo z vsemi omenjenimi prilagoditvami predvidoma povečali za okoli devet milijonov evrov letno.

Ob tem je Zadel pustil odprta vrata tudi za dolgoročno zaposlitev agencijskih delavcev. Konec junija prihodnje leto bodo opravili pregled in recenzijo stanja in na osnovi ugotovljenih potreb po delu se bo krepil t.i. prvi steber. “To pomeni, da se bo zaposlovanje v Luki večalo na račun zmanjševanja agencijskih delavcev,” je pojasnil predsednik uprave in dodal, da ne bo šlo za enkratni dogodek, temveč dolgotrajnejši proces.

Agencije se bodo sicer ukvarjale z deli, ki so določena v sistemizaciji Luke, tako da bodo agencijski delavci prišli v sam delovni proces podjetja in bodo zanje veljala določila iz kolektivne pogodbe. Na drugi strani bodo zunanja pogodbena podjetja opravljala storitve, ki so po vsebini dela povsem drugačne od tistih, ki jih opravljajo v Luki, kot je npr. prevoz avtomobilov na avtomobilskem terminalu.

Na oba omenjena natečaja se bodo sicer lahko prijavljali tudi subjekti, ki so doslej vodili podjetja IPS, a je Zadel zagotovil, da bodo pogodbe vsebovale tudi ustrezne varovalke, ki bodo preprečile izigravanje zakonodaje.