DomovKulturaMajski salon tokrat v znamenju kipov in risb

Majski salon tokrat v znamenju kipov in risb

KulturaNaši krajiNoviceProsti časSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov prvi del tradicionalne likovne razstave Majski salon prejšnji mesec odprla v Ljubljani, bo jutri, 25. junija, njen drugi del zaživel v nekdanjem skladišču soli Libertas v Kopru. Na programsko in tematsko zasnovani razstavi, ki letos poteka v znamenju kipov in risb, se predstavlja 107 avtorjev vseh generacij, med katerimi je veliko drznih, zanimivih in perspektivnih umetnikov.

Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) se ponaša z najdaljšo likovno tradicijo v slovenskem prostoru, ki neprekinjeno teče že od leta 1909 dalje. Zasnovo razstave, ki predstavlja produkcijo slovenskih umetnikov, so organizatorji tokrat zaupali akademskemu slikarju Vojku Pogačarju. Letošnjo likovno produkcijo si bodo ljubitelji sodobne umetnosti ogledali skozi risbe in skulpture. »Samo z besedami je namreč nemogoče ustvariti kompleksno napravo. Likovno izražanje skozi kiparjenje in risanje omogoča golobje in večplastno razumevanje kompleksnih problematik,« je koncept Majskega salona opredelil Pogačar. Snovalci so razstavo razširili in razdelili na dva dela. Na Majskem salonu prvič sodelujejo tudi tuji umetniki, med povabljenimi so trije kiparji iz Hrvaške, Italije in Avstrije.

Osrednji del salona, na katerem bodo na ogled risbe različnih formatov ter kipi velikih in manjših dimenzij, je prvič postavljen v Kopru. Po besedah predsednika umetniškega sveta ZDSLU-ja Zorana Pozniča Majski salon pred obiskovalce postavlja likovne presežke, nastale v zadnjem obdobju in v času epidemije. »Letošnji Majski salon je še en dokaz, ki potrjuje, da likovno vizualna umetnost živi tudi v kriznih časih, saj se spopada s proučevanjem in reševanjem številnih vprašanj, ki se v sodobni družbi nenehno porajajo. Ponuja nam večplastne odgovore, kaže pravo pot in nas usmerja,« je dodal.

Ob tej priložnosti se je Poznič zahvalil Mestni občini Koper, ki je odprla vrata svojih razstavnih prostorov in Majski salon povabila na svoje mediteranske parke, ulice in trge. Kiparske stvaritve, ki že krasijo koprske mestne ulice in trge, so postavili na Verdijevi ulici, Belvederju, Titovem trgu, Mali loži, trgu Brolo, Ukmarjevem trgu in Prešernovem trgu.

Razstava kipov na javnih prostorih in razstava risb ter skulptur v skladišču Libertas in galeriji Gravisi Buttorai bo za ljubitelje sodobne umetnosti na ogled vse do 1. septembra. Razstavo v razstavišču Libertas si bodo lahko ogledali vsak delovnik med 19. in 22. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 10. in 12. uro. Vrata galerije Gravisi Buttorai bodo za zainteresirane odprta vsak delovnik od 10. do 18. ure, ob sobotah in nedeljah pa bo salon na ogled v dveh terminih, in sicer med 10. in 12. uro ter med 19. in 22. uro.