DomovNoviceMarjetica Koper pričela z zbiranjem nevarnih odpadkov

Marjetica Koper pričela z zbiranjem nevarnih odpadkov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes se je pričela jesenska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na območju Mestne občine Koper. 

Marjetica Koper je tudi letos na več lokacijah postavila mobilne zbiralnice, na katerih lahko občani odložijo nevarne odpadke iz gospodinjstev. Akcija, ki se je začela danes, se bo po drugih krajevnih skupnostih nadaljevala vse do 20. oktobra 2018.

Foto: arhiv ekoper.si
Seznam postavljenih mobilnih zbiralnic po posameznih krajevnih skupnostih najdete TUKAJ. 

Med nevarne odpadke iz gospodinjstev sodijo odpadne barve, jedilno in motorno olje, goriva, čistila, razpršila in kozmetika, topila, pesticidi, sijalke, odpadna zdravila, odpadni avtomobilski akumulatorji in baterijski vložki, onesnažena embalaža, prazne tlačne posode in podobni odpadki, ki se ne smejo oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Foto: arhiv ekoper.si

Nevarni odpadki morajo biti oddani v originalni embalaži in se med sabo ne smejo mešati, saj lahko le na tak način pravilno ravnamo z njimi v nadaljnjih postopkih.

Nevarnih odpadkov nikakor ne odlagamo v zabojnike, med druge gospodinjske odpadke ali v okolico, saj so lahko zelo nevarni za zdravje ljudi in živali ter lahko predstavljajo veliko okoljsko grožnjo. Ti odpadki namreč med drugim lahko vsebujejo vnetljive snovi, kisline, svinec, ali druge težke kovine, ki so celo smrtno nevarne.

Občani lahko nevarne odpadke brezplačno oddajo tudi izven določenih akcij, in sicer na zbirnih centrih v Srminu oz. Dvorih pri Sv. Antonu, vsak dan, od ponedeljka do sobote.

Za vse uporabnike, ki želijo izkoristiti dodatne možnosti je na voljo aplikacija Abecednik odpadkov, ki jo najdete TUKAJ. V meniju „koledar odvoza odpadkov“ so vključene vse večje akcije zbiranja odpadkov in vneseni aktualni termini odvoza nevarnih odpadkov s premičnimi zbiralnicami. Storitev omogoča enostaven in hiter pregled lokacij zbiranja, z dodatno storitvijo geolociranja zbiralnice oz. zabojnikov (GPS signal nas natančno vodi do izbrane lokacije).