DomovNoviceMed najboljšimi mladimi raziskovalci in robotiki tudi mladi iz Kopra

Med najboljšimi mladimi raziskovalci in robotiki tudi mladi iz Kopra

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko je minulo soboto gostila Odprto državno prvenstvo FIRT LEGO Lige 2021/22, ki je bilo hkrati finale regije Adria. Sodelovalo je 24 ekip iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in gostje iz Avstrije.

V letošnjem šolskem letu so bili mladi raziskovalci in programerji, robotiki postavljeni pred izziv, ki je povezan s transportom – prevozom blaga. Kako premikati, prevažati tovor, blago iz kraja v kraj. Zelo aktualen izziv, s katerim se že nekaj časa soočata svet in družba. Mladi FLL-jevci so se na začetku šolskega leta pod mentorstvom učiteljev, vodij ekip seznanili s težavami pri transportiranju, poiskali rešitve, sodelovali z različnimi strokovnjaki, oblikovali in izdelali projekte, jih delili s ciljnimi skupinami, prevozniki, podjetji ipd. Na tekmovanju so ocenjevalcem pokazali, kako so problem raziskali, kako so ga reševali, do kakšnega izdelka so prišli ipd.

V Ljubljano je prišlo najboljših 24 ekip iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in ena avstrijska ekipa, v kateri so bili slovenski dijaki, ki obiskujejo srednjo šolo v avstrijski Gornji Radgoni. Tekmovanje sestavljajo štiri enakovredne kategorije. Gre za robotski del – tekmo robotov in predstavitev zasnove robota, inovacijski projekt in kategorijo osnovne vrednote, ki je srce, rdeča nit programa. Na tekmovanju smo dobili državne prvake in prvake regije Adria. Prvaki so postali člani ekipe Black & White iz I. OŠ Celje. Drugi v skupni razvrstitvi v regiji Adria so bili RoboVrani iz OŠ Vransko-Tabor in tretji RoboSončki iz OŠ Koper. Vpogled na razvrstitev glede na posamezne kategorije je na voljo na spletni strani.

Tekmovanje je organiziral zavod Super Glavce, ki s programi in dogodki FIRST LEGO Liga ponuja šolam, društvom, podjetjem in skupnosti odlično orodje za spodbujanje mladine k ukvarjanju z različnimi raziskovalnimi problemi in robotiko.