DomovNoviceMedobčinski otroški parlament letos o duševnem zdravju otrok in mladih

Medobčinski otroški parlament letos o duševnem zdravju otrok in mladih

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

V sejni dvorani Pretorske palače v Kopru je danes potekal 34. medobčinski otroški parlament. Mlade parlamentarke in parlamentarci osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran ter Društva prijateljev mladine Koper so letos razpravljali na temo duševnega zdravja otrok in mladih.

Udeležence 34. medobčinskega otroškega parlamenta je v sejni dvorani Pretorske palače pozdravila tudi podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič.

Zveza prijateljev mladine Slovenije program otroškega parlamenta vodi in koordinira že od leta 1990. Razprave potekajo na štirih ravneh, in sicer šolski, lokalni, regijski in nacionalni. Na občinski ravni program vodijo društva prijateljev mladine v sodelovanju z osnovnimi šolami, v Kopru za to skrbi Društvo prijateljev mladine Koper. Mlade parlamentarke in parlamentarci osnovnih šol so pred prestavitvami in razpravo o letošnji temi prisluhnili tudi besedam Irene Morgan, sekretarki DPM Koper, in Bredi Krašna, generalni sekretarki Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Otroški parlament je program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo in predstavlja eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o zanje pomembnih vprašanjih. Temo vsakega parlamenta na demokratičen način izberejo mladi parlamentarci, ki so predstavniki učencev svoje regije. Ta oblika demokratičnega dialoga se ob začetku šolskega leta začne na posamezni šoli (šolski parlamenti) ter pred pomladjo nadaljuje na občinski in regionalni ravni ter se zaključi na državni ravni – na nacionalnem otroškem parlamentu, ki poteka v Državnem zboru Republike Slovenije.

Več informacij o Medobčinskem otroškem parlamentu najdete na povezavi.

Foto: MOK