DomovNoviceMePZ Obala Koper postal najboljši zbor Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb 2023

MePZ Obala Koper postal najboljši zbor Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb 2023

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V dvorani postojnske glasbene šole se je včeraj, odvilo bienalno Regijsko tekomovanje odraslih pevskih zasedb, na katerem se je med seboj pomerilo 9 sestavov. Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Obala Koper so pod vodstvom dirigenta Andreja Makorja dosegli zlato priznanje z odliko in obenem najvišje število zbranih točk tekmovanja ter tako postali najboljši zbor regijskega tekmovanja. Nagrajeni pa so bili še z dvema posebnima priznanjema.

Z najvišjim številom zbranih točk na tekmovanju (92 točk) in z zlatim priznanjem z odliko jih je ocenila strokovna žirija tekmovanja, ki so jo sestavljale predsednica Andreja Martinjak in članici Mateja Černic ter Petra Grassi. Tako je MePZ Obala Koper prejel tudi priznanje za najboljšo zasedbo regijskega tekmovanja, ki se v Postojni v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija vsaki dve leti.

Uspeh Mešanega pevskega zbora Obala je okronalo še posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja renesanse in sicer skladbe Giovannija Pierluigija da Palestrina (1525–1594) O MAGNUM MYSTERIUM. Poleg omenjene skladbe se je MePZ Obala Koper na tekmovanju predstavil še s skladbami BLEIBE, ABEND WILLES WERDEN lberta Beckerja (1834–1899), DAJTE NOVICI NA KOLAČ (Istrske ljudske) skladatelja Ambroža Čopija (1973), program pa je posebno zaokrožila še noviteta MUAJA VAS, ki je na regijskem tekmovanju doživela krstno izvedbo. Dirigent in skladatelj Andrej Makor (1987) je uglasbil poezijo istrske pesnice Alferije Bržan.

Zaradi tehtne izbire programa je dirigentu Andreju Makorju žirija podelila tudi posebno priznanje za najboljšo izbiro sporeda.

Za MePZ Obala, ki uspešno ustvarja že več kot 45 let, je bilo leto 2023 v znamenju številnih uspehov, saj so poleti na mednarodnem tekmovanju Musica Eterna v Rimu osvojili Grand Prix tekmovanja.

Foto: MePZ Obala Koper