DomovNoviceMestna občina Koper tudi letos izpolnjevala predloge občank in občanov

Mestna občina Koper tudi letos izpolnjevala predloge občank in občanov

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Odkar je Mestna občina Koper leta 2019 vpeljala model participativnega razporejanja dela proračunskega denarja, je uspešno izvedla že sto projektov participativnega proračuna. Želje občank in občanov je izpolnjevala tudi letos.

Septembra 2022 so občanke in občani Mestne občine Koper izmed 150 predlogov izglasovali 34 projektov, ki jih je občina vključila v proračun z načrtovano izvedbo v letih 2023 in 2024, za njihovo realizacijo pa namenila približno 500.000 evrov. Letos je oziroma še bo izvedla 16 raznovrstnih projektov participativnega proračuna, ki bodo izboljšali kakovost življenja prebivalcev občine. Med že izvedenimi projekti so vse od ureditve površin za aktivno preživljanje prostega časa, igrišč in sprehajalnih poti do sajenja dreves in asfaltiranja cest.

Športni navdušenci se bodo razveselili športnega poligona v Škofijah, ki je svoje mesto našel poleg otroškega igrišča. 95 kvadratnih metrov velik poligon ponuja adrenalinskim navdušencem in mladini aktivno in zabavno športno udejstvovanje. Občina je prisluhnila tudi želji Balinarskega športnega društva Modri val in delno uredila balinišče, na katerem trenirajo. Izvajalec je asfaltiral stezo, zasenčil del steze in zamenjal vhodna vrata na balinišče. Obe naložbi sta občino stali po 40.000 evrov. Že pred poletjem je novo poslikavo in plezalne oprimke dobila betonska podporna stena na igrišču ob šoli v Pradah, avgusta pa sta bila na igrišče dodana še pitnika in urejeno parkirišče za kolesa. Občina je za celoten projekt namenila nekaj več kot 30.000 evrov.

Na predlog občanov je MOK s klimatsko pergolo zasenčila del amfiteatra na Bonifiki. S tem je nastala dodatna površina za izvajanje dejavnosti programov, ki se sicer odvijajo v kletnih prostorih Bonifike, denimo vrtca in Centra dnevnih aktivnosti. Za naložbo je občina odštela 30.000 evrov.

Zaradi povečanja števila prebivalcev v naselju Arjol na območju krajevne skupnosti Bertoki je postal severni del javne poti bolj obremenjen, povečalo se je tudi prašenje. V okviru participativnega proračuna je občina 12.000 evrov namenila asfaltiranju približno 50 metrov poti, s čimer je izboljšala stanje ceste in varnost vseh udeležencev prometa, hkrati pa poskrbela za boljšo kakovost življenja stanovalcev.

18.000 evrov je občina namenila ureditvi učne poti vodnih virov ob Movraški vali, kjer je zamenjala dotrajane smerokaze in opisne table, postavila leseni mostiček, ob nekaterih znamenitostih pa tudi mizo in klopi, na katerih se sprehajalci lahko spočijejo.

V Rakitovcu so z obnovitvijo dveh kalov ob priljubljeni pohodniški poti pridobili prepotrebno količino vode za različne namene, sanirano pa je bilo tudi vodno zajetje. Za oba projekta skupaj je občina namenila 50.000 evrov.

Občankam in občanom je občina omogočila tudi kakovostnejše druženje. V Brezovici pri Gradinu je družabne prostore med drugim opremila z multimedijsko oz. avdiovizualno opremo in čajno kuhinjo, v spodnjem Črnem Kalu je postavila bivalni zabojnik ob tamkajšnjem nogometnem igrišču, v Borštu pa je dokončala ureditev prireditvenega prostora. Za omenjene projekte je občina namenila od 30.000 do 43.000 evrov. V sklopu 30.000 evrov vrednega projekta pa je poskrbela tudi za obnovitev sanitarij v Gasilskem domu PGD Pobegi – Čežarji, ki so sicer namenjene uporabi širše skupnosti.

Skladno z občinsko vizijo zelenega mesta je v sklopu 20.000 evrov vrednega projekta Listopadno drevo, kamor le lahko, v in tik ob mestnem jedru posadila 29 dreves, z 20 oleandri pa dopolnila drevored za Slavnikom, ob parkirišču pri mandraču.

Mestna občina Koper bo do konca letošnjega leta začela z izvedbo še treh preostalih projektov participativnega proračuna, in sicer bo na Osnovni šoli Koper uredila učilnico na prostem, sanirala nekdanjo osnovno šolo v Koštaboni in uredila zgodovinsko sobo v gasilskem domu PGD Hrvatini.

Foto: MOK