DomovNoviceMesto bogatejše za laboratorij HEKA na presečišču umetnosti in znanosti

Mesto bogatejše za laboratorij HEKA na presečišču umetnosti in znanosti

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so v amfiteatru za Areno Bonifika, v bivših prostorih občinskih redarjev slavnostno odprli laboratorij na presečišču umetnosti in znanosti – HEKA. Novo nastali laboratorij, ki temelji na konceptu družbene znanosti je idejno zasnovalo Kulturno izobraževalno društvo PiNA.

Laboratorij HEKA predstavlja prostor za povezovanje in sodelovanje umetnikov, raziskovalcev, obrtnikov, podjetnikov, mladih in vseh, ki delujejo in raziskujejo na področjih okolja, zvoka, svetlobe in izobraževanja. Rdeča nit, ki povezuje področja dela laboratorija je spoprijemanje s podnebno krizo in njenimi posledicami, vodilo dela laboratorija in njegove ekipe pa zavest, da imajo tehnologija, umetnost in gospodarstvo vedno učinek na posameznika in na družbo.

Laboratorij bo za javnost od začetka meseca oktobra odprt skozi delavnice, večje dogodke in dneve odprtih vrat, na katerih bodo obiskovalcem na voljo vodena predstavitev delovanja HEKE.

Odprtja laboratorija HEKA se je v družbi predstavnikov MOK udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper in predsednik skupnosti Italijanov Koper Mario Steffè. »Platforma povezovanja in sodelovanja različnih deležnikov vzpostavlja dialog med družbo in znanostjo z uporabo umetnosti in umetniškega razmišljanja. HEKA je nastala v sklopu projekta RUK, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo, Evropski sklad za regionalni razvoj in Mestna občina Koper,« je v svojem pozdravnem govoru poudaril Steffè in dodal: »V naši mestni občini se vloge sodobnih stičišč in nevladnih pobud dobro zavedamo, pa tudi pomena za prebivalce koprskega, istrskega, obmejnega ter širšega prostora.«

Foto: MOK