DomovNoviceMinistrica za kulturo na obisku v Kopru

Ministrica za kulturo na obisku v Kopru

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan se je danes v Kopru sešel z ministrico za kulturo Asto Vrečko, s katero se je med drugim pogovoril o vprašanju označitve koprskih ulic in trgov z nekdanjimi toponimi.

Osrednja točka delovnega sestanka je bilo stanje bogate stavbne dediščine Kopra, ki samo v svojem mestnem jedru premore kar 99 kulturnih spomenikov lokalnega in državnega pomena. Občina, tudi v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, v zadnjih letih vanje vlaga veliko več kot v preteklosti. Plod tega sodelovanja je bila letošnja obnova mestnega stolpa, med zadnje skupne investicije sodi tudi ureditev prostorov Pokrajinskega muzeja Koper, v katerih se pripravlja nova postavitev zbirke za novejšo zgodovino.

V zadnjih letih je občina obnovila tudi Palačo Sabini Grisoni, Malo ložo, posodobila del Titovega trga in Loggio, zaključuje se prenova Coleggia dei Nobili, si pa pri obnovi tako obsežnega stavbnega fonda občina želi sodelovanje z ministrstvom še okrepiti.

Ministrica je pozdravila prizadevanje občine za bolj skrbno in strokovno ohranjanje svoje kulturne dediščine in izrazila naklonjenost predlogu, da se zagotovijo ustrezni prostori za hrambo številnih umetnin, artefaktov in drugih kulturnih dobrin, za katere skrbijo koprske kulturne ustanove.

Ministrica in župan sta obžalovala zaplet z označevalnimi tablami zgodovinskih imen koprskih ulic in trgov ter bila odločna, da do podobnih primerov v prihodnje ne sme prihajati. Župan Mestne občine Koper sicer verjame, da zgodba s tablami prihaja do svojega epiloga in da se je občina z novo podobo tabel, ki jih bo namestila v prihodnjih tednih, tudi brez prevoda zgodovinskih imen ustrezno odzvala na izražene pomisleke inšpektorata.

Prepričan pa je, da je nastali problem sistemska napaka in da je treba zato zanj najti sistemsko rešitev. Ministrica je poudarila, da gre za specifično multikulturno okolje, in soglašala, da bo treba najti rešitev, Ministrstvo za kulturo pa si bo to prizadevalo najti čim prej.

Sogovornika sta med drugim spregovorila tudi o možnosti vrnitve koprskega komunalnega arhiva na slovensko ozemlje in o pripravi konservatorskega načrta za mesto.

Foto: Jure Makovec/STA, MOK, Nataša Hlaj