DomovNaši krajiNa Kraškem robu odprt nov center za obiskovalce

Na Kraškem robu odprt nov center za obiskovalce

Naši krajiNoviceObvestilaProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je na Črnem Kalu, tik pod viaduktom in traso drugega železniškega tira, uredila Center za obiskovalce Kraški rob. Obiskovalci, ki prihajajo na Kraški rob zaradi pohodništva, plezanja, kolesarjenja, kulinarike in narave, lahko odslej v novi turističnoinformacijski točki izvedo več o značilnostih te pokrajine in turistični ponudbi. Ob odprtju centra se bo na Kraškem robu v organizaciji Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, ki je tudi upravitelj centra, letos prvič med 14. septembrom in 6. oktobrom odvijal festival aktivnosti na prostem pod imenom »Vikendi na robu«. 

Z vzpostavitvijo centra Mestna občina Koper dviguje prepoznavnost Kraškega roba in pomembno prispeva k urejenemu in skrbnemu izvajanju dejavnosti v naravi (plezanje, pohodništvo, kolesarjenje) ter obiskovalce učinkovito usmerjana k raziskovanju tega območja z izpostavljanjem kulturne dediščine, vaških jeder in kakovostno interpretacijo biotske raznovrstnosti. »Ureditev centra je prvi korak k sistematični, kakovostni in trajnostni ureditvi turistične ponudbe tega koprskega območja, ki ga obiskuje vedno več gostov,« je na novinarski konferenci ob odprtju centra izpostavila podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič.

Center za obiskovalce Kraški rob je koprska občina v upravljanje predala Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper. Poleg tega, da je turističnoinformacijka točka namenjena obiskovalcem, ki sem prihajajo po informacije o pohodniških in kolesarskih poteh ter drugi turistični ponudbi, ima tudi pomembno vlogo v povezovanju z lokalnimi akterji na področju turizma, poudarja direktorica zavoda Helena Brec Loredan. »Sodelovanje in vključevanje ponudnikov je ključnega pomena za razvoj kakovostne turistične ponudbe, ki bo privabljala tako domače kot tuje goste.« Danes se v centru že lahko kupi lokalne izdelke tega območja. Zavod si želi v prihodnje na terasi vzpostaviti tudi tržnico z lokalno pridelanim sadjem in zelenjavo ter ostalimi istrskimi dobrotami. Pred centrom je na voljo tudi servisno-polnilna postaja za e-kolesa, na razgledni trasi pa obiskovalci lahko z brezplačnim daljnogledom občudujejo naravo in si pobližje pogledajo Osapsko dolino ter bližnje zaselke. Z obiskom centra bodo obiskovalci spoznali tudi sovo Kalo, ki je prepoznavni znak centra in skozi različne promocijske materiale na poučen način seznanja o pravilnem obnašanju v naravnem okolju.

V centru se nahaja posebno virtualno doživetje, ki obiskovalce med drugim popelje v nepozabno izkušnjo letenja z jadralnim padalom iz Socerba v dolino in adrenalinskega spusta (zipline) iz Tinjana v Osp. Na voljo je tudi interaktivna stena, ki na zanimiv način prikazuje vsebine o viaduktih, predorih, okolju, kraških pojavih, odkritih med gradnjo drugega tira Divača-Koper, in rastlinskem ter živalskem svetu. Na območju Kraškega roba je v sodelovanju z Zavodom Škrateljc zaživel tudi nov zelen turističen produkt. Gre za družinsko doživetje Velikani graditelji, ki je nadaljevanje pred kratkim urejene tematske poti Velikani Istre v Kubedu. Skozi zgodbo velikanov otroci in vsi ljubitelji aktivnosti na prostem raziskujejo Istro.

Festival aktivnosti na prostem: Vikendi na robu

Ob odprtju centra se bo v organizaciji Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper med 14. septembrom in 6. oktobrom letos prvič odvijal festival aktivnosti na prostem pod imenom »Vikendi na robu«. Gre za štiri aktivne vikende, polne adrenalina in sprostitve v osrčju narave, kjer obiskovalce čakajo organizirane in vodene dejavnosti, med njimi kolesarjenje, pohodništvo, plezanje, joga, lokostrelstvo, ogled jame, safari, meditacija z gongi, vodena vadba, delavnice, kulturni program, kino na prostem, koncerti in še mnogo več. Program se odvija v novem Centru za obiskovalce Kraški rob in po vaseh na območju Kraškega roba.

Podroben program aktivnosti in vse informacije o lokacijah, urah in prijavah, ki so obvezne za nekatere dejavnosti, so na voljo tukaj.

Foto: ZMKT, Jaka Ivančič