DomovNoviceNa nedeljski Barcolani tudi znanstvena fantastika

Na nedeljski Barcolani tudi znanstvena fantastika

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na nedeljski jadralni regati v Tržaškem zalivu bo navzoča tudi tehnologija prihodnosti. Na eni od jadrnic si bodo namreč pomagali z očali za obogateno oz. mešano resničnost, ki bodo uporabniku projicirala podatke, kot so hitrost vetra ali nagib jadrnice. Nekaj, kar smo poznali bolj iz znanstvenofantastičnih filmov, pravijo avtorji rešitve.

Rešitev, ki temelji na očalih za obogateno oz. mešano resničnost Microsoft HoloLens, so razvili v projektu Ewol v sodelovanju z izolskim podjetjem Dinit Card Services in partnerstvu s Skupino Stroka.si. Na nedeljski jadralni regati Barkovljanka jo bodo uporabili prvič na svetu, in sicer za jadralsko navigacijo in za video prenos dogajanja na jadrnici prek družabnih medijev.

Poenostavljeno rečeno: navigator, skiper ali krmar bodo imeli prek očal pred seboj projicirane holograme – v našem primeru prikazovalnike ključnih podatkov z jadrnice, kot so hitrost vetra, hitrost jadrnice, nagib in smer jadrnice, je pojasnil Gorazd Mauri iz projekta Ewol. Gre za neverjeten dosežek, ki kljub poskusom nekaterih največjih jadralskih projektov na svetu ni uspel še nikomur, je dodal.

Očala Microsoft HoloLens bo uporabljala ekipa na jadrnici Way of Life, kot se po novem imenuje znamenita regatna jadrnica Maxi Jena, ki je na barkovljankah že tekmovala in tudi zmagovala. Potem ko je zamenjala lastnika in so jo temeljito prenovili ter spremenili tudi njen videz, so jo pod novim imenom krstili konec septembra v Kopru.

Barkovljanko že od leta 1969 pripravljajo vsako leto drugo nedeljo v oktobru v Tržaškem zalivu. Z več kot 2100 sodelujočimi jadrnicami in več kot četrt milijona gledalcev velja za eno najbolj množičnih regat na svetu. Letošnja bo še toliko bolj slovesna, saj bo že 50. po vrsti.