DomovNoviceNa razstavi psov v Kopru več kot 3.100 živali

Na razstavi psov v Kopru več kot 3.100 živali

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Konec tedna je Koper gostil mednarodno razstavo psov vseh pasem ISTRA 2021, na kateri se je javnosti predstavilo več kot 3.000 živali, razstavljavci pa so prišli iz kar enaintridesetih evropskih držav, celo s severa Norveške. Na javni zeleni površini za Olimpijskim bazenom so ljubitelji psov med petkom in nedeljo imeli kaj videti.

Dogodek je v prvi vrsti pomemben za rejce in poznavalce, za običajne obiskovalce pa je bil lepa priložnost, da v živo vidijo predstavnike več kot 200 različnih pasem, med katerimi jih je dolga vrsta pri nas zelo redkih. Največ pozornosti so tudi tokrat plenili psi tistih pasem, ki so tudi pri nas najbolj priljubljene. Razstavo, ki si jo je predvsem v večernem času, ko se je malo ohladilo, ogledalo veliko število obiskovalcev, je pripravilo Športno kinološko društvo Canis iz Kopra v sodelovanju z Lovsko kinološkim društvom.

Predsednik društva Denis Kuzelj je poudaril, da je osnovni namen razstave ocenjevanje lepote psov vseh pasem. V vseh treh dneh so sodniki ocenili skupno nekaj več kot 3.100 psov, kar je velik zalogaj. Razstavljavci so prišli iz skorajda vse Evrope, razen Rusije, Belorusije in Ukrajine, saj v tem trenutku zaradi različnih razlogov ne morejo potovati. Najdaljšo pot so opravili tisti, ki so prišli iz zahodnega dela Portugalske in s severa Norveške. Glavna ovira za organizatorje je bil trenutni položaj v zvezi s pandemijo covid-19 pri nas in v tujini, saj so se pogoji spreminjali in do konca niso vedeli, ali bodo prireditev sploh lahko izpeljali. A so na osnovi bogatih izkušenj, prvo takšno razstavo so namreč pripravili že pred 30 leti kot prvo v samostojni Sloveniji, uspeli premagati vse ovire.

»Običajno smo razstavo organizirali v Portorožu v Marini, po krajšem premoru pa smo želeli dejavnost obuditi in kot koprsko društvo smo izbrali Koper. Ta prostor smo sicer izbrali kot izhod v sili, a se je izkazalo za odlično rešitev, predvsem zaradi lokacije, a je tudi velikost prostora za zdaj ustrezna. Čeprav nimamo ustrezne infrastrukture, nam to zemljišče omogoča postavitev vsega, kar potrebujemo. Zahvaljujemo se Mestni občini Koper in županu za vso pomoč. Tudi v prihodnje nameravamo še pripraviti ta dogodek, saj imamo pri Mednarodni kinološki zvezi v Bruslju rezerviran termin za najmanj pet let. Upamo, da bo tudi pandemija končana in bo naše delo lažje,« je povedal Kuzelj. Organizatorji si želijo, da bi razstava postala eden najpomembnejših tovrstnih dogodkov v Evropi.

Foto: MOK, Željko Novakov/CynologyMagazine