DomovNoviceNacionalno srečanje članic Zdravih mest

Nacionalno srečanje članic Zdravih mest

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli petek, 6. septembra 2019, je pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje potekal nacionalni kongres Evropske mreže Zdravih mest, katere članica je tudi Mestna občina Koper. Na kongresu so različna mesta predstavila svoje dejavnosti in izkušnje na projektu ter pristope, s katerimi lahko prispevajo k izboljšanju in ohranjanju javnega zdravja v svojem mestu.

Srečanja so se udeležile predstavnice projekta Koper – Zdravo mesto, in sicer podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca, Ester Benko iz Univerze na Primorskem, Helena Videtič iz Centra dnevnih aktivnosti za občane in Pia Primes iz MOK.

Nacionalni koordinator Zdravih mest je predstavil sedmo fazo nacionalne mreže, v katero je naše mesto vstopilo v začetku leta. Koprska občina skozi projekt Koper – zdravo mesto sledi viziji zdravega mesta in si prizadeva ohranjati zdrave ter čiste življenjske razmere. Ob tej priložnosti so članice mrež Zdravih mest podpisale Sporazum o združitvi v Nacionalno mrežo Zdravih mest v sedmi fazi.

Koper si v sklopu projekta Koper – zdravo mesto, ki poteka že od leta 2003, prizadeva, da bi vodilo zdravo javno politiko, ki se izraža v večji skrbi za zdravje, v izboljšanju zdravstvenega stanja prebivalcev, varovanju okolja in upoštevanju predlogov občanov za boljšo kakovost življenja v mestu. Tako tudi mesto uresničuje načelo, da zdravstveno osveščeni prebivalci in širša družbena skupnost prevzemajo večjo odgovornost za izboljšanje lastnega življenja, saj je glavi cilj ta, da postane zdravje izrazita skrb vseh.