DomovNoviceNapovednik dogodkov praznovanja 1500-letnice Kopra

Napovednik dogodkov praznovanja 1500-letnice Kopra

KulturaNaši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper letos praznuje 1500 let. Obletnico mesto obeležuje s številnimi dogodki. S svojim programom so se k praznovanju priključile številne organizacije, ki delujejo v Mestni občini Koper. Mesec junij prinaša številne zanimive razstave, prireditve in vrhunec praznovanja, ki bo med 15. in 16. junijem – ob prazniku sv. Nazarija.

Junija se v Kopru obetajo raznoliki dogodki, ki bodo oplemenitili dogajanje v mestu in pritegnili obiskovalce od blizu in daleč. Vse ljubitelje kulture in zgodovine organizatorji vabijo na razstave, konference in druge dogodke. V nadaljevanju izpostavljamo junijske dogodke.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper v sredo, 5. junij, vabi na predstavitev knjižnega opusa koprskega humanista Girolama Muzia iz 16. stoletja.  Škofija Koper v petek, 7. junija, ob 10. uri vabi na predstavitev zbornika o stolnici, krstilnici in zvoniku ter obnovljenih portretov koprskih škofov, delo umetnice Mire Ličen. Na ta dan bo ob 10. uri v Krstilnici sv. Janeza Krstnika odprtje in predstavitev razstave portretov koprskih škofov. Razstava bo na voljo za ogled vse do 22. junija. V soboto, 8. junija, ob 10. uri vabljeni v Stolnico Marijinega vnebovzetja na Sveto mašo z blagoslovom in predstavitvijo novih mašnih plaščev s čipkami, ki so jih izdelale klekljarice iz koprske škofije po vzoru paleokrščanskih simbolov iz 6. stoletja. V sredo, 19. junija, bo ob 10. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja slovesno somaševanje duhovnikov ob prazniku svetega Nazarija. Na isti dan Knjižnica Srečka Vilharja Koper vabi na predstavitev brošure z neprevedenimi besedili Manzuolija iz leta 1611 in Semijevega opisa sarkofaga sv. Nazarija iz leta 1933 ter ponatis Babudrove študije iz leta 1901. Potekal bo tudi dan odprtih vrat z vodenimi ogledi.

Razstave

Od 31. maja pa vse do 5. septembra bo Galerija Loža gostila razstavo Marka Breclja: Ložacija Nesprijaznjenega. Gre za pregledno razstavo kulturne zapuščine Marka Breclja, ki jo pripravljajo Obalne galerije Piran v sodelovanju z Društvom prijateljev zmernega napredka. Mala loža je ena od prizorišč razstav v sklopu praznovanja mesta. Od 12. junija do 2. julija bo gostila razstavo sv. Nazarija, ki jo pripravlja  Pokrajinski Arhiv Koper. V petek, 14. junija, vabljeni na predstavitev obnovljene Rotunde svetega Elija. V torek, 18. junij, bo ob 19. uri otvoritev razstave v Palači Tarsia in Palači Gravisi-Buttorai, ki jo pripravlja Italijansko središče “Carlo Combi” Koper. Naslov razstave je “Sv. Nazarij in Koper. Zgodovina, pobožnost, umetnost, tradicija in zapuščina Serenissime”. Na isti dan bo ob 22. uri na Pretorski palači prav poseben in zanimiv mapping, ki bo osvetlil zgodovino mesta.

Vrhunec praznovanja mesta Koper

V soboto, 15. in nedeljo, 16. junija, bo v Kopru potekal osrednji dogodek obletnice mesta, praznovanje sv. Nazarija, zaščitnika mesta. Na sejmu sv. Nazarija, ki ga organizira Zavod za mladino, kulturo in Koper bo na Prešernovem trgu potekal 2 dni. Predstavila se bodo različna turistična in druga društva Mestne občine Koper, Krajevne skupnosti, umetniki in obrtniki ter ostali ustvarjalci. V soboto, 15. junija, bo v Stolnici Marijinega vnebovzetja slavnostni koncert sakralne glasbe in odprtje razstave starih mašnih plaščev v krstilnici, v organizaciji Škofije Koper. Dan kasneje, v nedeljo, bo procesija in slovesna sveta maša v čast svetemu Nazariju. Začela se bo ob 9.30 na Gortanovem trgu, sprevod pa bo svojo pot nadaljeval po Pristaniški in Kidričevi ulici do Titovega trga in zaključil pri stolnici. Med 10. in 18. junijem bo v Cerkvi v Škofijah Koper devetdnevnica v čast svetemu Nazariju.

Junijsko dogajanje se bo zaključilo z otvoritvijo prenovljenega mestnega stolpa, ki bo v petek, 21. junija, zvečer. Kot zanimivost, v 54 metrov visokem koprskem zvoniku se nahaja zvon sv. Nazarija, ki je najstarejši delujoči zvon v Sloveniji.

Vse podrobnosti o dogodkih so na voljo na spletni strani visitkoper.si.

Foto: Jakob Bužan