DomovNoviceNasilje nad ženskami in dekleti je nesprejemljivo

Nasilje nad ženskami in dekleti je nesprejemljivo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Nasilje nad ženskami in dekleti je sramota vseh družb in glavna ovira za vključujoč, pravičen in trajnosten razvoj, ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in dekleti poudarja generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Po opozorilu EU pa se v primeru, če se svobodo odvzame ženskam in dekletom, to odvzame celemu svetu.

Na Mestni občini Koper se zadnjih 16 let močno borijo proti vsakemu nasilju, še posebej pa nad nasiljem nad najbolj ranljivimi. Zavezujejo se, da bodo v bodoče storili še več, kar je v njihovi moči, da se kakršnakoli oblika nasilja ne bi več pojavljala. Za vsa dekleta in ženske, ki so nasilje žal že občutile lastni koži, pa se zavezujejo, da bodo zgradili novo varno hišo ter dodatno okrepili preventivno dejavnost. Mestna občina Koper in njen prvi mož, Boris Popovič bo svojo pomoč in podporo nudila še naprej, okrepili pa bodo tudi sodelovanje med Mestno občino Koper ter nevladnimi organizacijami na področju človekovih pravic.

Na Mestni občini Koper jasno sporočajo storilcem, da njihovega vedenja ne podpirajo, hkrati pa obsojajo vsako tovrstno zavrženo dejanje, saj je nasilje nad ženskami in dekleti sramota vseh družb.

“Nasilje nad ženskami in dekleti je globalna pandemija, ki ogroža vse ženske in dekleta,” je ob tem dnevu poudaril generalni sekretar Združenih narodov (ZN). Po njegovih besedah je v svojem bistvu “manifestacija globokega pomanjkanja spoštovanja in nezmožnosti moških, da sprejmejo enakost in dostojanstvo žensk”. “To je vprašanje temeljnih človekovih pravic,” je dejal.
Bela pentlja je znak aktivizma proti nasilju nad ženskami.

A po opozorilu Evropske komisije in visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini je nasilje nad ženskami navzoče povsod – doma, na delovnem mestu, v šolah in na univerzah, na ulici, v javnem prevozu in na spletu. Lahko ga doživijo vse ženske, kar vpliva na njihovo splošno počutje in jim preprečuje, da bi polno sodelovale v družbi. Približno polovica žensk v EU je že doživela verbalno, fizično ali spletno spolno nadlegovanje. Po podatkih Eurostata pa je med žrtvami trgovine z ljudmi v EU 80 odstotkov žensk, so izpostavili v Bruslju.

Vsi smo dolžni zavračati nasilje ali nadlegovanje

Evropska komisija in Mogherinijeva, ki v svoji vlogi povezuje komisijo in Svet EU, v skupni izjavi opozarjata, da je predstava, da je nadlegovanje žensk ali nasilje nad njimi normalno in sprejemljivo, napačna in se mora spremeniti. “Vsi smo dolžni reči ne, odkrito zavračati nasilje ali nadlegovanje in se žrtvam postaviti v bran,” se glasi poziv.

Izkoreninjenje nasilja nad ženskami in dekleti je po navedbah komisije in Mogherinijeve v središču agende ZN za trajnostni razvoj do leta 2030. To je prvi korak k svetovnemu miru in varnosti, predpogoj za spodbujanje, zaščito in uresničevanje človekovih pravic, enakosti med spoloma, demokracije in gospodarske rasti, sta spomnili. A tudi EU je uvedla obsežne ukrepe, da bi se nasilje nad dekleti in ženskami končalo enkrat za vselej, ukrepanje pa po njihovih zagotovilih že kaže rezultate.

V zadnjih dveh letih je unija več kot 1,5 milijona deklet in žensk podprla s storitvami varstva in nege zaradi pohabljanja ženskih spolnih organov. Opustitev te prakse je javno napovedalo 3000 skupnosti, v katerih živi 8,5 milijona ljudi. V povezavi z otroškimi porokami pa so pobude EU za spremembo odnosa in praks, ki kršijo pravice deklet, dosegle več kot 1,6 milijona ljudi, izhaja iz omenjene skupne izjave.

Prizadevanja EU tudi v partnerstvu z drugimi

EU se je z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), Svetom Evrope in Agencijo ZN za ženske decembra lani dogovorila o globalnih ukrepih proti nasilju nad ženskami. Sodelovanje so okrepili in pozvali svetovne voditelje iz javnega in zasebnega sektorja, naj se pridružijo še močnejšim globalnim prizadevanjem za odpravo nasilja nad ženskami.

V partnerstvu z ZN so začeli izvajati pobudo V središču oz. v angleščini Spotlight, ki je večletna globalna pobuda, osredotočena na odpravo vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti. Z začetno naložbo v višini 500 milijonov evrov nudijo ženskam in dekletom, ki so jih njihove družbe utišale, zaščito in jim omogočamo, da delijo svojo zgodbo. Vodijo pa tudi svetovno pobudo pod naslovom Poziv k ukrepanju za zaščito pred nasiljem na podlagi spola v izrednih razmerah. Ta ukrep združuje skoraj 80 deležnikov, da bi spodbudili odgovornost za obravnavanje nasilja na podlagi spola.