DomovNoviceNe le omare, spomladi pospravimo tudi ulice

Ne le omare, spomladi pospravimo tudi ulice

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Prihod pomladi naznanjajo tako zvončki in čivkanje ptičkov kot spomladanska čiščenja, ne le stanovanj in omar, ampak tudi mestnih in vaških ulic, v katerih živimo. Na njih so namreč pogosto številne ovire, ki jih radi spregledamo, v resnici pa znatno zmanjšujejo prometno varnost.

Nepravilno parkirani avtomobili in druga vozila, nerodno nameščeni zabojniki za smeti in nevzdrževane žive meje ter drugo rastje, ki sega čez zasebna zemljišča, ovirajo varen prehod pešcev in kolesarjev po mestnih ulicah in vaških poteh. Občanke in občane zato pozivamo, da v duhu spomladanskih čistilnih akcij poskrbijo za okolice svojih domov.

V prvi vrsti naj porežejo žive meje, drevesa in grmovje, ki segajo čez njihova zemljišča ali kako drugače ovirajo pogled na dogajanje na cesti. Da je urejenost okolice hiš pomembna tudi z varnostnega vidika, se zavedajo tudi na Medobčinski upravi Istre. Medobčinska inšpekcija namreč obravnava vse prijave v zvezi z urejanjem vegetacije, ki omejuje uporabo javnih površin. »Letno prejmemo večje število tovrstnih prijav, na katere se vedno odzovemo ter pozovemo lastnike oz. uporabnike površin, da porežejo vegetacijo, ki sega na javne površine,« je pojasnil vodja MU Istre Ivan Koljesnikov. V večini primerov sicer zadostuje opozorilo, v primeru nadaljnjega neukrepanja pa se izvede ustrezen represivni ukrep.

Medobčinsko redarstvo MU Istre po drugi strani nadzoruje nepravilno parkirana vozila. S tega področja beležijo tudi največ izrečenih glob. »Prioriteta izvajanja nadzora je staro mestno jedro Kopra z okolico, kjer je tudi največ zabeleženih kršitev s področja nepravilno parkiranih vozil. Občinsko redarstvo – izpostava Koper je lani izreklo 9.589 glob, v prvih treh letošnjih mesecih pa 2.366 glob,« je pojasnil občinski redar Valter Andrejašič.

Foto: MOK, Pexels