DomovNaši krajiNESREČA V LUKI KOPER: Poškodovano dvigalo v razrez, končne ocene škode še ni

NESREČA V LUKI KOPER: Poškodovano dvigalo v razrez, končne ocene škode še ni

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Luško dvigalo, ki je bilo poškodovano v nevihti prejšnjo sredo, je neuporabno in bo šlo v razrez, so za STA pojasnili v Luki Koper. Končna ocena škode še ni znana, sicer pa bodo terminal za razsute tovore do konca tedna že usposobili za sprejem ladij.

Med nevihto, ki je v sredo zvečer zajela koprsko pristanišče, je močan veter odtrgal vrv ladji za prevoz avtomobilov, ki je bila privezana v tretjem bazenu pristanišča. Ladjo je veter odnesel proti obali terminala za razsute tovore, kjer se je zaletela v obalno dvigalo. To je pod težo ladje popustilo in se zvrnilo vznak na obalo.

 

Foto: arhiv ekoper.si

Terminal bo delal z zmanjšano produktivnostjo

V nesreči se nihče ni poškodoval, po ocenah medijev pa naj bi bila škoda ogromna. V Luki Koper so za STA že prejšnji teden pojasnili, da je dvigalo staro 26 let, novo pa stane med osem in deset milijonov evrov. Kot zdaj pravijo, končne ocene škode še ni. Samo dvigalo je sicer neuporabno in bo šlo v razrez, medtem pa v Kopru čakajo še oceno ostale škode na ostali pretovorni mehanizaciji in pregled konstrukcije obale.

Kot so še napovedali v Luki, bo terminal do konca tedna usposobljen za sprejem ladij, bo pa delal z zmanjšano produktivnostjo tj. z dvema namesto s tremi dvigali, kar bo povzročilo dodatne operativne stroške in višje stroške vzdrževanja delujočih dvigal.

NESREČA: Tramontana zrušila dvigalo v Luki Koper