DomovNoviceNeurja povzročala preglavice v slovenski Istri

Neurja povzročala preglavice v slovenski Istri

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Neurja so včeraj zvečer povzročila vrsto preglavic v občinah Koper, Piran in Izola, kjer je povišana gladina morja poplavila obalne predele. Na mareografski postaji Koper je višina morja presegla 360 centimetrov.

Močni sunki juga so ustvarjali visoke valove, ki so dvigovali gladino morja, ki je poplavilo nižje dele obale v višini med 50 in 60 centimetrov. Voda je tako ponekod zalila nekaj pritličnih in kletnih prostorov stanovanjskih hiš, gasilci treh prostovoljnih društev in poklicne enote pa so nudili pomoč občanom, delili in nameščali protipoplavne vreče, dvigovali in reševali opremo ter črpali vodo. Večji del intervencij so opravili na območju Izole in Pirana, v Kopru je bilo pet intervencij.

V Kopru sicer večjih intervencij zaradi visokega plimovanja in deževja ni bilo. Dežurna služba Marjetice Koper in Služba za zaščito in reševanje Mestne občine Koper sta bili v pripravljenosti in sta v večernih urah na terenu spremljali stanje, vendar z izjemo zalivanja nižjih predelov obale (Semedelska cesta, mandrač, Ukmarjev trg) niso zabeležili večjih posebnosti. Pričakovano je zalilo podhod pod hitro cesto v Semedeli »za Slavnikom« in manjši podhod ob semedelskem mandraču, ki sta v depresiji in ju zalije ob vsakem visokem plimovanju. Služba Marjetice Koper je danes na terenu in čisti jaške meteorne kanalizacije ter obcestne jarke, ki težko požirajo.

Tudi sicer ob povečanem deževju in visokem plimovanju v koprski občini praviloma ne prihaja do večjih težav, saj je Mestna občina Koper že ob obnovi obalnega dela (Semedelska, mandrač, Ukmarjev trg) z dvigom za približno 60 centimetrov poskrbela za poplavno varnost, prav tako občina redno čisti, obnavlja in vzdržuje vodotoke, kanale in hudournike, s tem pa onemogoča, da bi meteorna in druga voda prelivala brežine in poplavljala nižje ležeča območja.

Na podeželju posebnih težav ni bilo, prihajalo je do manjših usadov ob cestah, kar dežurne službe že čistijo.

Gladina morja se je v jutranjih urah sicer zvišala, zato je pričakovati poplavljanje nižjih delov obale v višini med 20 in 40 centimetrov, na mareografski postaji Koper pa lahko višina morja v tem času doseže 340 centimetrov.