DomovNaši krajiNovi koraki za oživljanje mestnih središč

Novi koraki za oživljanje mestnih središč

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Občine, ki so združile moči s ciljem oživitve mestnih središč, nadaljujejo korake za razvoj središč, bogatih s kulturno dediščino in pestro butično ponudbo. Zaživel je namreč odbor za menedžment mestnih središč, ki bo skrbel za izmenjavo izkušenj in dobrih praks, so danes sporočili iz Združenja mestnih občin Slovenije.

Odbor bo spodbujal razvoj modelov menedžmenta mestnih središč in krepil prepoznavnost. “Člani odbora bodo pripravili tudi priporočila za župane in državne institucije za uspešno delovanje mestnih središč. Ta imajo namreč velik pomen za razvoj celotnega mesta in širše družbe,” so izpostavili v združenju.

V projektu Management mestnih središč, ki se je začel leta 2011, sodelujejo vse mestne občine, pet drugih občin ter predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, javne agencije Spirit Slovenija, Podjetniško-trgovske zbornice pri GZS in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Odbor se je prvič sestal minuli teden, člani pa so se na seji dogovorili za nadaljevanje delovanja prej neformalne mreže občin.

Odbor za menedžment mestnih središč, ki je zaživel pred kratkim, bo skrbel za izmenjavo izkušenj in dobrih praks.

Mesta so od leta 2011 na področju razvoja središč, sicer z različno stopnjo hitrosti, naredila opazen napredek, saj ta postajajo vse bolj živa in živahna. “Med drugim so bili izvedeni številni ukrepi prenov mestnih središč, izvajajo se projekti v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb, občine nudijo spodbude za razvoj podjetništva, krepi se sodelovanje,” so našteli v združenju.

Kot so navedli, je širši pomen razvoja mestnih središč prepoznala tudi država, ki prek ministrstva in Spirita spodbuja uvajanje modelov menedžmenta mestnih središč. Na odboru so njihovi predstavniki predstavili nov program izobraževanja za mestne menedžerje in nastajanje priročnika s pregledom ukrepov za spodbujanje podjetništva v mestnih središčih.