DomovNoviceOb 1500. obletnici mesta Koper celoletno praznovanje

Ob 1500. obletnici mesta Koper celoletno praznovanje

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper je eno najstarejših stalno naseljenih mest na Slovenskem. Njegov nastanek povezujemo z letnico posvetitve Nazarija iz Boršta v koprskega škofa, tj. letom 524. V prihajajočem letu 2024 bo tako Koper praznoval 1500. obletnico. Pri obeležitvi pomembnega jubileja so se združile številne koprske ustanove, ki so aktivnosti in program praznovanja danes predstavile na novinarski konferenci v Pokrajinskem muzeju Koper.

K obeležitvi praznovanja 1500. obletnice je Mestna občina Koper kot nosilka projekta skupaj s partnerji pristopila že leta 2019. V snovanje in izvajanje projekta Koper 1500 so poleg MOK aktivno vključeni še Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski muzej Koper, Škofija Koper, Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije, Gledališče Koper, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Centro Italiano Carlo Combi, Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper, Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Piran in mnoge druge institucije. V sklopu projekta so vsa štiri pretekla leta nastajale številne razstave, koncerti in znanstveni simpoziji, pristopili pa smo tudi k obnovi krstilnice sv. Elije, ki se bo zaključila ravno v prihajajočem letu.

V letu 2024 bo praznovanje 1500. obletnice Kopra doseglo vrhunec. Deležniki bodo skozi vse leto prirejali različne kulturne dogodke, od razstav, znanstvenih simpozijev, konferenc in poljudnih posvetov do gledaliških festivalov, objav publikacij in drugih zanimivih dejavnosti. Že danes je po novinarski konferenci sledilo odprtje razstave Koper-Capodistria 1500 (obdobje 524–932) v atriju Pokrajinskega muzeja, v sredo, 20. decembra, pa bodo prav tako v Pokrajinskem muzeju predstavili Faksimile Statuta Koper iz leta 1423, ki je danes hranjen v Beneškem arhivu. Vrhunec dogodkov bo zagotovo proslava koprske škofije in praznik sv. Nazarija, odprtje prenovljene krstilnice, obnova mestnega stolpa, predstavitev Carpaccieve pale v stolnici in muzejska noč.

Vse leto bo na visok jubilej občanke in občane ter obiskovalce Kopra opominjala posebna okrasitev mesta z zastavicami in sivkami, zaradi katerih bo Koper čarobno dišal – sivki oziroma lavandi so nekoč namreč pravili tudi »spigi de San Nazario« oziroma »klasje sv. Nazarija«. Obuditi želimo tudi okus po značilnem pecivu »bussolai«, ki je čez stoletja zaznamovalo praznično vzdušje v mestu. Zavod za mladino, kulturo in turizem je poskrbel za skupno grafično podobo, ki bo povezovala praznovanje, Mestna občina Koper pa je na Banko Slovenije podala predlog za obeležitev obletnice z izdajo posebnega kovanca. K celoletnemu praznovanju so toplo vabljeni tudi vsi turistični in gostinski ponudniki ter trgovci iz starega mestnega jedra.

Foto: MOK