DomovNoviceOb svetovnem dnevu boja proti AIDS-u tudi Koper v rdeči barvi

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u tudi Koper v rdeči barvi

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

1. december je namenjen obeležitvi svetovnega dneva boja proti aidsu, ki ljudi nagovarja k varni spolnosti in v primeru bojazni k takojšnjemu testiranju. Ker je letošnje leto zaznamovala epidemija koronavirusa, je sporočilo tokratne kampanje zaradi trenutno veljavnih ukrepov nekoliko drugačno. Akciji Pripnimo si rdečo pentljo, na daljavo! se pridružuje tudi Mestna občina Koper, ki bo v rdečo barvo odela ulične svetilke na pomolu in mestnem kopališču.

S pozitivnim odnosom do testiranja in pogostejšim testiranjem oseb, ki imajo večje tveganje za okužbo, je tudi Slovenija med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV. Po ocenah NIJZ pri nas trenutno živi manj kot tisoč okuženih oseb, od katerih jih približno petina ne ve za svojo okužbo. Zgodnje odkrivanje okužbe je porok za čim boljše zdravljenje in preživetje, še bolj pomembni sta ozaveščanje in posledično varna spolnost.

Letošnja obeležitev svetovnega dneva boja proti aidsu je zaradi veljavnih ukrepov za zaustavitev širjenja okužbe z novim koronavirusom nekoliko drugačna, in sicer poteka pod geslom Pripnimo si rdečo pentljo, na daljavo. Rdečo pentljo si bo danes pripela tudi Mestna občina Koper, saj bodo bodo ulične svetilke na koprskem pomolu in mestnem kopališču zažarele v rdeči barvi.

Letošnji kampanji se v sklopu akcije ArHIVirajmo Stigmo! pridružuje Klub študentov občine Koper, ki vabi k udeležbi na virtualni okrogli mizi na temo virusa HIV, ki bo v četrtek, 3. decembra, med 19. in 21. uro. Akcijo podpira tudi koprska občina, ki bo na digitalnih zaslonih predvajala plakate s povabilom na okroglo mizo.