DomovNoviceOb svetovnem dnevu boja proti AIDSU tudi v Kopru brezplačana testiranja

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDSU tudi v Kopru brezplačana testiranja

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsako leto 1. decembra praznujemo Svetovni dan boja proti AIDSU, ki ga simbolizira rdeča pentlja. V Sloveniji je vse več ljudi, ki živijo s hivom. Še pred desetletjem je okužba z virusom hiv pomenila smrtno obsodbo, danes pa gre za obvladljivo kronično nalezljivo bolezen, v kolikor okužbo odkrijejo v zgodnji fazi.

aids2-web

Epidemiologi in infektologi opozarjajo, da je kljub preventivi, ki se izvaja, epidemija v porastu tako v Sloveniji kot tudi v svetu. Aids je v svetovnem merilu na žalost eden od glavnih razlogov za smrt med mladostniki. Po podatkih poročila Otroci in aids je samo lani zaradi aidsa umrlo 41.000 mladostnikov med desetim in 19. letom starosti.

Med strategijami, ki bi lahko pomagale pri preprečevanju okužb z virusom hiv, v Unicefu izpostavljajo investicije v inovacije, vključno z rešitvami iz lokalnega okolja. Pomemben je tudi večji poudarek na zbiranju podatkov in nujno izkoreninjenje spolne diskriminacije.

Kako se zavarovati pred okužbo?

Edina kontracepcija, ki naj bi varovala pred spolno prenosljivimi boleznimi, je kondom, ki je uspešen v kar 85 odstotkih. To pomeni, da od 100 parov, ki uporabljajo kondom 1 leto, pri 15 pride do nosečnosti. Velja omeniti, da je pri spolno prenosljivih boleznih stvar bolj problematična, saj je virus HIV 450-krat manjši od moške spolne celice, zato kondom v primeru virusa HIV težje preprečuje morebitne okužbe, kljub temu pa je še vedno edina in najbolj zanesljiva zaščita pred okužbo z virusom HIV.

at-home-hiv-test-1024x678
Tudi v Kopru brezplačno testiranje. Foto: punjabigraphics.com

V Unicefu so opozorili, da je bil na svetovni ravni narejen velik napredek pri prizadevanjih za izkoreninjenje aidsa, a boj še zdaleč ni končan. Če želimo izkoreniniti aids, moramo tej problematiki posvetiti veliko pozornost in povečati prizadevanja, da z informacijami in osveščanjem dosežemo vsakega otroka in vsakega mladostnika.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izpostavlja pomen testiranja, ki je najbolj učinkovito sredstvo za preprečevanje HIV-a in tudi drugih spolno prenosljivih okužb. Da opozorijo na pomen testiranja, so tudi letos v sodelovanju z NLZOH Koper izvedli brezplačno in anonimno testiranje za HIV v Ambulanti za cepljenje NIJZ OE Koper.

Pomembno je, da povečamo uporabo kondoma med mladimi in tistimi, ki imajo več spolnih parterjev oz. jih pogosteje menjajo. Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, je še posebej pomembno, da uporabljajo kondome in da se redno testirajo na HIV in na druge spolno prenosljive okužbe,” sporočajo na NIJZ. *