DomovNoviceObčina pripravlja program ob občinskem prazniku

Občina pripravlja program ob občinskem prazniku

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper bo letošnji občinski praznik obeležila nekoliko drugače, z virtualno svečano sejo, na kateri bo podelila najvišja občinska priznanja in nagrade ter se poklonila spominu na pretekla junaška dejanja. Leto 2021 je še nekoliko bolj posebno, obeležujemo namreč 100. obletnico Marežganskega upora, ki jo bo občina proslavila z nizom kulturnih dogodkov.

V počastitev spomina na Marežganski upor Mestna občina Koper že tradicionalno slavi svoj praznik, ki ga vsako leto obeleži z živahnim kulturnim dogajanjem in prireditvami. Zaradi okoliščin, ki še vedno ne dopuščajo, da bi praznovali kot običajno, je tudi letos dogajanje prilagodila in ga v delu preselila na splet.

Osrednje dogajanje ob občinskem prazniku je združila v krajši film z naslovom Koper praznuje, ki ga bo na Facebook strani eKoper in Aleš Bržan javnosti predvajala na dan praznika, 15. maja, ob 19. uri. V okviru virtualne svečane seje bo podelila najvišja občinska priznanja in nagrade za leti 2020 in 2021 ter se poklonila spominu na žrtve Marežganskega upora, občanke in občane pa bosta ob tej priložnosti nagovorila župan in podžupan Mestne občine Koper Aleš Bržan in Mario Steffè. Občina je film posnela na različnih lokacijah, pri programu sta sodelovala lokalna orkestra Pihalni orkester Marezige in Bend-it! Orchestra.

Sicer je občina že minuli teden v Mali loži pod volti Pretorske palače postavila razstavo medijskih poročil in novic o Marežganskem uporu, ki bo na ogled do konca meseca maja, posebno razstavo z naslovom 100 let Marežganskega upora pa bodo v petek, 14. maja, v sodelovanju z občino odprli tudi v Pokrajinskem muzeju Koper.

Občina načrtuje še druge aktivnosti, med pomembnejšimi je nedvomno spominska slovesnost s kulturnim programom v Marezigah, ki jo bodo v obeležitev 100. obletnice Marežganskega upora organizirali predvidoma sredi junija.