DomovNoviceObčina razdelila prvih 400 paketov pomoči

Občina razdelila prvih 400 paketov pomoči

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska občina je skupaj s prostovoljci v minulem tednu dostavila prve pakete za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin, v tem tednu so pošiljke s hrano, higienskimi in drugimi nujnimi potrebščinami prejeli tudi starejše občanke in občani, ki so se znašli v stiski in nujno potrebujejo pomoč.

Eden prvih ukrepov, ki smo jih na Mestni občini Koper sprejeli še pred prvim potrjenim primerom okužbe v naši občini, je bila okrepitev vseh socialno varstvenih programov, namenjenih pomoči in podpori ranljivim skupinam oseb. Posebno pozornost smo namenili tistim storitvam pomoči, ki jih uporabnikom zagotavljamo na domu, med njimi dostavi kosil, hrane, higienskih pripomočkov in zdravil.

Da bi lahko dosegli čim večje število ljudi, smo aktivirali mrežo prostovoljcev, v katero so se poleg občank in občanov vključili tudi številni zaposleni v koprski občinski upravi in javnih podjetjih ter zavodih.

Prvih 200 paketov pomoči smo že minuli teden namenili otrokom in mladostnikom socialno šibkih družin, ki so zaradi zaprtja vrtcev in šol ostali brez organizirane prehrane, v prihodnjem tednu jih bomo dostavili še dodatnih 155. V tem tednu je pomoč prejelo tudi 190 starostnikov, ki živijo sami in nimajo nikogar, ki bi jim lahko pomagal.

Paketi, ki so jih v sodelovanju s koprskim območnim združenjem Rdečega križa pripravili prostovoljci, vsebujejo osnovne prehrambne in higienske izdelke – sol, sladkor, olje, mleko, čaje, piškote, marmelado, testenine, riž, suho sadje, konzervirano zelenjavo, polento, različne pripravljene jedi in omake ter milo, šampon, zobno ščetko, zobno pasto in detergent za pranje perila – v vrednosti med 100 in 110 evri. Za njihovo pravočasno dostavo so poskrbeli zaposleni Obalnega doma upokojencev Koper (program spremljanja in družabništva Vitica), na pomoč so jim priskočili koprski prostovoljci. Poleg štirih dodatnih avtomobilov, ki jih je za dostavo in prevoze namenila občina in avtomobilov koprskega komunalnega podjetja Marjetica Koper, so dve testni vozili zagotovili tudi v koprskem podjetju TRGO ABC, d. o. o.

Seznam upravičencev za prejem paketov pomoči je občina oblikovala skupaj z Rdečim križem – Območno združenje Koper, Centrom za socialno delo Južna Primorska, enota Koper, Centrom Karitas Koper in Gerontološkim centrom, ki deluje v okviru Obalnega doma upokojencev Koper.