DomovNoviceObčina s ponedeljkom krepi nujno varstvo za predšolske otroke  

Občina s ponedeljkom krepi nujno varstvo za predšolske otroke  

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper bo prihodnji teden okrepila nujno varstvo za predšolske otroke in ga organizirala v več enotah vrtcev kot tudi v vrtcih, ki delujejo v okviru nekaterih osnovnih šol. Nujno varstvo bo med drugim organizirala v dveh enotah vrtca z italijanskim učnim jezikom Delfino Blu, medtem ko bo varstvo za otroke zasebnih vrtcev urejeno v vrtcu Račka. Varstvo za čas zaprtja vrtcev bo zagotavljala vsem staršem, ki bodo to potrebovali.

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi je Vlada RS s ponedeljkom, 26. oktobra, zaprla vrtce, občinam pa naložila organizacijo nujnega varstva za predšolske otroke. Mestna občina Koper je na podlagi usmeritev ministrstva v prvem tednu nujno varstvo zagotavljala predšolskim otrokom, katerih starši opravljajo dela, pomembna za delovanje družbe in države, in sicer zdravstvenemu osebju, zaposlenim v civilni zaščiti, vojski, policiji in zaposlenim na področju oskrbe prebivalstva. Prihodnji teden bo varstvo okrepila in ga zagotavljala vsem zaposlenim staršem, ki bodo v času zaprtja vrtcev varstvo nujno potrebovali.

Varstvo bo v tednu med 2. in 6. novembrom potekalo v osmih enotah vrtcev, in sicer v enotah Kekec, Ribica, Šalara in Bertoki Vrtca Koper ter enotah Markovec, Prisoje, Slavnik in Hrvatini Vrtca Semedela. Nujno varstvo bo občina organizirala tudi v koprski in semedelski enoti vrtca z italijanskim učnim jezikom Delfino Blu ter vrtcih, ki delujejo v okviru osnovnih šol Oskarja Kovačiča Škofije, Dekani, Šmarje pri Kopru, Gračišče in Ivana Babiča – Jagra Marezige. Nujno varstvo za čas zaprtja vrtcev bodo organizirali tudi za otroke, ki obiskujejo zasebne vrtce v koprski občini, in sicer v Vrtcu Račka na Vojkovem nabrežju.

Varstvo bo potekalo v več manjših skupinah po šest otrok, z namenom zmanjšati medsebojne stike in možnosti prenosa okužbe.

Prijava otroka v nujno varstvo poteka prek enotnega spletnega obrazca https://www.vrteckoper.si/p280/Prijava, ki ga morajo starši izpolniti do petka, 30. oktobra, do 16. ure. Starši lahko otroka v nujno varstvo vključijo tudi med tednom, prijava bo potekala vsak delavnik med 8. in 14. uro na številki 030 370 596.

Starši morajo vrtcu predložiti potrdilo delodajalca za oba starša oziroma skrbnika (povezava do potrdila) in izpolnjeno Izjavo o zdravstvenem stanju otroka (izjavo lahko izpolnijo tudi ob prihodu v vrtec). V varstvo bodo sprejemali le zdrave otroke, zato jim bodo ob prihodu v vrtec izmerili telesno temperaturo. Otrok naj ima s seboj copate in rezervna oblačila, mlajši otroci tudi plenice. Otrokove stvari naj bodo shranjene v vrečki z imenom.

V času zaprtja vrtcev bodo starši, katerih otroci vrtca ne bodo obiskovali, plačila oproščeni. Pravno podlago bo določil interventni zakon.

Več o nujnem varstvu si lahko preberete tukaj.