DomovNoviceObčina že ureja park na Muzejskem trgu 

Občina že ureja park na Muzejskem trgu 

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Ploščad nad parkirno hišo Belveder so pred dnevi zasedli gradbeni stroji. S tem se je tudi uradno začela ureditev sodobnega mestnega parka, ki bo še to poletje postal nov prostor druženja, sprostitve in preživljanja prostega časa.  

Pri končni zunanji ureditvi trga je občina prisluhnila stanovalcem in namesto novih pozidav zasnovala sodoben mestni park. Pri tem je upoštevala historični kontekst in se uskladila z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Večji del trga bo ozelenjen in namenjen druženju, sprostitvi po napornem dnevu oziroma različnim prostočasnim aktivnostim. Opremljen bo z dvovišinskimi klopmi in počivalniki iz brušenega belega betona ter z lesenimi sedišči iz sibirskega macesna, iz sorodnih materialov bo tudi druga urbana oprema v parku. Občina bo vanj namestila še korita z različnimi avtohtonimi drevesnimi vrstami, v parku bodo tudi grmovnice in trajnice, ki dobro uspevajo v sredozemskem podnebju.

Tlakovani del parka bo krasil večji talni vodomet z osvetlitvijo, ki bo predstavljal zvočno kuliso za preglasitev hrupa bližnjega pristanišča, končno ureditev pa bodo popestrili trije stenski slapovi, nameščeni ob paviljone za izhod iz parkirne hiše. Paviljoni bodo opremljeni tudi z informacijskimi tablami, ki bodo prikazovale ureditev in namembnost tega prostora skozi zgodovino.

Vrednost naložbe znaša približno 2,2 milijona evrov z vključenim davkom, zeleni kotiček sredi mestnega vrveža bo končno podobo dobil predvidoma konec poletja.