DomovNoviceObeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku, ki ga od leta 2002 obeležujemo 15. februarja, širimo glas o najmlajših onkoloških bolnikih in njihovem simbolu – zlati pentlji. Ta predstavlja številne otroke in mladostnike, ki se pogumno spopadajo z boleznijo, vse, ki so otroškega raka že premagali, družine, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi bolezni izgubili otroka, in zdravstveno osebje ter prostovoljce, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.

Društvo Junaki 3. nadstropja so ustanovili starši, ki sta jih združili težka bolezen njihovih otrok in srčna želja, da jim v njihovem prikrajšanem otroštvu pomagajo. Na današnji dan organizira vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih, ki jo izvajajo tudi v slovenskih šolah in vrtcih. S tem želijo povečati zavedanje, da rak ni samo bolezen odraslih. V Sloveniji za rakom letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov, pozdravi pa se približno 80 odstotkov obolelih otrok.

 

Otroci, ki zbolijo za rakom, so namreč pogosto prikrajšani za velik del otroštva in mladosti. Tisti, ki so v fazi zdravljenja, ali so bolezen uspešno premagali, si želijo, da bi bili med sovrstniki sprejeti. Žal ostaja rak tabu tema med mladostniki. Številni sovrstniki mladih borcev nimajo dovolj informacij o bolezni, zato se jih izogibajo ali celo bojijo. Čeprav se nekateri raje umikajo od te teme, si otroci in njihove družine želijo biti slišani, predvsem pa sprejeti. Ravno zato je letos problematika o sprejemanju med sovrstniki še toliko bolj poudarjena.

Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku so Junaki 3. nadstropja pripravili vprašalnik, ki ga lahko izpolnite na spletni povezavi, in tako pomagate pri ozaveščanju o tej bolezni.

Foto: Junaki 3. nadstropja