DomovNoviceObjavljeno javno naročilo za izgradnjo Srminske vpadnice

Objavljeno javno naročilo za izgradnjo Srminske vpadnice

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Država je naredila korak naprej v reševanju prometnih zastojev v okolici Luke Koper. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je namreč pred dnevi objavila javno naročilo za izgradnjo navezave Luke Koper na avtocestno omrežje oziroma za izgradnjo Srminske vpadnice. Rok za oddajo ponudb je 14. marec 2024 do 10. ure.

Dars v javnem naročilu, objavljenem na tej povezavi, išče gradbinca, ki bo izgradil Srminsko vpadnico. Ta bo nase prevzela večino tovornega prometa, napotenega v Luko Koper. 1,4 kilometra dolga dvopasovnica bo namenjena neposrednemu dostopu tovornih vozil z avtocestnega omrežja do srminskega vhoda v pristanišče.

Gradnja vpadnice obsega novogradnjo ceste od avtocestnega priključka za Luko Koper do obstoječega parkirišča Petrol, medtem ko je od obstoječega parkirišča dalje predvidena rekonstrukcija obstoječe dostopne ceste do Terminala Petrol. V sklopu izgradnje bo izbrani gradbinec razširil mostove na vhodu na terminal Petrol in most na trasi Srminske vpadnice, pod katerima potekajo naftovodi. Skladno s projektnimi pogoji podjetja Petrol, d. d. se bo uredilo tudi podaljšanje objektov z izvedbo dodatne kinete, kar posledično zahteva še izgradnjo dveh podpornih zidov.

V sklopu projekta bo naročnik rekonstruiral most čez reko Rižano, in sicer bo saniral zgornje vozne površine in zamenjal robne vence ter ograje. Projekt pa predvideva še zaščito in preureditev obstoječih komunalnih vodov oz. izgradnjo novih, izgradnjo vodovoda, meteorne kanalizacije ter dveh zadrževalnih bazenov odpadne vode, cestne razsvetljave, elektrovodov, telekomunikacijskih inštalacij, spremenljive prometnoinformacijske signalizacije in postavitev portala za elektronsko cestninjenje tovornih vozil.

Vpadnica bo namenjena dostopu tovornjakov do vhoda V2-Sermin v Luko Koper, kar bo razbremenilo preobremenjeno bertoško vpadnico. Začetek gradnje je predviden še letos, zaključek pa v letu 2026.

Foto: Jaka Jeraša, posnetek zaslona Google zemljevidi